2019-01-17 19:34


Beirutul îi cere Uniunii Europene să-şi revizuiască decizia referitoare la aripa armată a Hezbollah

 |  12:03
Beirutul îi cere Uniunii Europene să-şi revizuiască decizia referitoare la aripa armată a Hezbollah

Preşedintele libanez, Michel Sleiman, i-a cerut luni seara Uniunii Europene să-şi revizuiască decizia de a înscrie aripa armată a Hezbollah pe lista UE cu ''organizaţii teroriste'' în vederea ''prezervării stabilităţii Libanului'', relatează AFP

Preşedintele ''şi-a exprimat speranţa /../ că UE va putea să-şi revizuiască decizia, din dorinţa de a evita decizii precipitate şi de a prezerva stabilitatea Libanului'', se afirmă într-un comunicat publicat la încheierea unei întâlniri a lui Michel Sleiman cu şefa Delegaţiei UE în Liban, dna Angelina Eichhorst.

El a făcut din nou apel la reluarea dialogului în legătură cu ''o strategie naţională de apărare'', care a eşuat de mai multe ori, deoarece Hezbollah refuză să depună armele, care, în opinia sa sunt necesare pentru apărarea ţării împotriva Israelului, inamicul său declarat.

Arsenalul Hezbollahului este principalul motiv de discordie între partid şi rivalii săi din Liban, care-l acuză că foloseşte arsenalul pentru a se impune în politica ţării.

La rândul său, ambasadoarea Eichhorst a indicat într-un comunicat că ''UE transmite un mesaj politic important: actele de terorism sunt inacceptabile, oricare ar fi autorii lor''. Ea a adăugat că această decizie nu împiedică continuarea dialogului ''cu toate partidele politice din Liban'' şi ''nu va afecta sprijinul financiar pe care-l furnizează UE în Liban''.

Cu puţin timp mai înainte, premierul libanez demisionar, Najib Mikati, şi-a exprimat regretul în legătură cu decizia UE, afirmând că ar fi dorit din partea UE ''o lectură mai avizată a faptelor''. Dar, a adăugat el, Libanul ''va continua să aibă cele mai bune relaţii '' cu ţările europene, precum şi ''discuţii pe această temă pe canale diplomatice''.

La rândul său, ministrul libanez de externe, Adnane Mansour, un apropiat al Hezbollah, a estimat că ''este vorba de o decizie precipitată /a UE/, care aduce atingere intereselor Libanului şi care ar fi fost de preferat să nu fie luată''.

Într-o declaraţie pe un site apropiat mişcării şiite, Mansour afirmă ''că au fost exercitate presiuni enorme în acest sens'', aluzie la SUA şi Israel, şi a dat asigurări că ''ţările europene sunt divizate în această problemă'', transmite Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-23

TAGURI: michel, sleiman, UE, liban, decizia
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...