2019-01-22 15:19


Belfast: Poliţia atacată din nou, în a cincea noapte de violenţe

 |  09:24
Belfast: Poliţia atacată din nou, în a cincea noapte de violenţe

Poliţia nord-irlandeză a fost ţinta unor atacuri cu cocteiluri molotov, patru maşini au fost furate şi incendiate şi un fotoreporter francez a fost agresat în cea de-a cincea noapte de violenţe în estul Belfastului marţi, a anunţat poliţia din provincia britanică Irlanda de Nord, relatează miercuri AFP.

Fotoreporterul francez, a cărui identitate nu a fost divulgată de poliţie, nici media pentru care lucrează, s-a ales cu aparatul furat în cursul atacului survenit după mai multe zile de tulburări.

Violenţele au izbucnit vinerea trecută la Belfast, când mulţimea a atacat forţele de poliţie cu cocteiluri molotov, petarde, pietre şi chiar cu o sabie, rănind circa treizeci de poliţişti şi un deputat.

Situaţia s-a inflamat când poliţia a ridicat un baraj pentru a-i împiedica pe protestanţi să traverseze cartierul catolic Ardoyne, în nordul Belfastului, în conformitate cu o decizie a autorităţilor, care vor să evite tulburările.

Marţi, poliţia a fost ţinta unor atacuri cu cocteiluri molotov în timp ce mulţimea se strângea pe Lower Newtownards Road. Un vehicul al poliţiei a fost vizat de două cocteiluri molotov şi de multe alte proiectile, fără să se înregistreze răniţi, a indicat poliţia.

Circa o mie de poliţişti au fost trimişi ca întăriri la Belfast, în timp ce sunt organizate în mod tradiţional marşuri în Irlanda de Nord din aprilie până în august. Ele culminează cu parada din 12 iulie, care marchează victoria din 1690 a regelui protestant William al III-lea de Orania împotriva rivalului său catolic James al II-lea, eveniment în cursul căruia au loc anual violenţe.

Provincia britanică Irlanda de Nord s-a confruntat timp de 30 de ani cu violenţe interconfesionale, soldate cu 3.500 de morţi. Acordurile de pace semnate în 1998 au dus la împărţirea puterii între protestanţi şi catolici în provincie, dar au loc încă violenţe sporadice, transmite Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-17

TAGURI: belfast, politia, violente
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...