2018-11-20 19:48


Belgia: Regele Albert al II-lea a abdicat şi l-a lăsat pe tron pe fiul său, Philippe

 |  17:09
Belgia: Regele Albert al II-lea a abdicat şi l-a lăsat pe tron pe fiul său, Philippe

Regele Albert al II-lea al Belgiei a abdicat duminică, după 20 de ani de domnie, în cadrul unei ceremonii desfăşurate în Sala tronului din Palatul Regal din Bruxelles. Monarhul a lăsat tronul fiului său, Philippe, care a depus jurământul de încoronare la o oră şi jumătate după ce tatăl său a semnat abdicarea.

Albert al II-lea, în vârstă de 79 de ani, a semnat actul oficial de abdicare în faţa a sute de invitaţi, printre care premierul belgian, Elio Di Rupo, şi membrii guvernului său, precum şi parlamentarii camerelor reunite.

„Un mare sărut” Reginei

Într-un discurs  susţinut înainte de abdicare, Regele a cerut belgienilor să fie uniţi pentru ţară şi i-a mulţumit premierului Di Rupo pentru că a acceptat să formeze un guvern în plină criză instituţională, în condiţiile în care ţara nu avea guvern de 541 de zile. Albert al II-lea i-a transmis Reginei Paola, în alocuţiune, un „Mulţumesc şi un mare sărut!”, cuvinte pentru care a fost aplaudat îndelung de asistenţă.

Regele Albert al II-lea s-a adresat şi fiului său, Philippe, pe care l-a asigurat că este bine pregătit şi că are toate calităţile „de inteligenţă şi de suflet” pentru a se achita de misiunea care îi revine, aceea de a fi Regele belgienilor. Pentru oamenii politici prezenţi, Albert al II-lea a avut un îndemn: „Ultima mea recomandare: lucraţi fără odihnă pentru coeziunea Belgiei!“.

Discursul Regelui de dinainte de abdicare a fost aplaudat îndelung de cei prezenţi, fiind urmărit cu lacrimi în ochi de Regina Paola şi de Prinţesa Mathilde.

Philippe, al şaptelea rege

La rândul său, premierul Elio Di Rupo i-a mulţumit lui Albert al II-lea şi i-a urat succes noului Rege Phlippe. Prim-ministrul şi-a exprimat încrederea că Mathilde îi va furniza tot sprijinul.

Actul de abdicare a fost citit în franceză, flamandă şi germană de ministrul Justiţiei, Annemie Turtelboom, acesta fiind ulterior semnat de un Albert al II-lea vizibil emoţionat şi de mai mulţi martori, printre care şeful guvernului, preşedinţii Senatului şi Camerei reprezentanţilor şi de responsabili ai puterii judiciare.

Philippe a devenit cel de-al şaptelea Rege al belgienilor, după ce a depus jurământul în jurul orei locale 12.00, în cadrul unei şedinţe solemne a camerelor reunite ale legislativului federal.

„Jur să respect Constituţia şi legile poporului belgian, să apăr independenţa naţională şi integritatea teritorială“, a declarat în mod solemn Philippe, în olandeză, franceză şi germană, cele trei limbi naţionale, devenind în mod oficial, la vârsta de 53 de ani, noul şef al statului.

Predarea ştafetei

Născut la 6 iunie 1934, al doilea fiu al lui Léopold al III-lea şi Reginei Astrid, Albert al II-lea a devenit rege pe 9 august 1993, după decesul fratelui său, Regele Baudouin, acesta din urmă neavând urmaşi.

În cursul domniei sale, Albert al II-lea a consacrat multă energie apărării coeziunii ţării, în perioadele când au apărut conflicte politice între belgienii francofoni şi cei flamanzi.

El a anunţat pe 3 iulie că va abdica, invocând o oboseală şi starea fragilă a sănătăţii sale, la vârsta de 79 de ani. „După 20 de ani de domnie, consider că a venit momentul predării ştafetei generaţiei viitoare“, a declarat el.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-21

TAGURI: rege, abdicare, Albert, Philippe
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...