2017-01-25 01:26


BIOGRAFIE: Osama ben Laden, cel mai căutat terorist timp de zece ani VIDEO

 |  09:14
BIOGRAFIE: Osama ben Laden, cel mai căutat terorist timp de zece ani VIDEO

Liderul reţeleial-Qaida, Osama ben Laden, ucis de forţele speciale americane în Pakistan, afost, timp de zece ani, cel mai căutat terorist, după atentatele din 11septembrie 2001 din Statele Unite.

Preşedinteleamerican, Barack Obama, a anunţat duminică seară, că în apropiere de Islamabad.

Fiul unei bogatefamilii saudite, ben Laden a devenit finanţator al grupărilor islamiste şicombatant împotriva forţelor sovietice din Afganistan, înainte de a se înscrieîn curentul extremist şi a se transforma în iniţiator al unui jihad mondialantioccidental.

Al 12-lea copil almagnatului construcţiilor Mohammed Ben Laden, imigrant yemenit care a făcutavere în Arabia Saudită, a devenit, după atentatele de la 11 septembrie, cel maicăutat om din lume, urât de unii, adulat şi respectat de alţii.

Născut la Riyad în1957, Osama ben Laden a urmat cursuri de construcţii civile şi comerţ laprestigioasa univeristate King Abdul Aziz din Djeddah, unde a şi luat legătura,începând din 1973, cu grupuri islamiste.

Prietenii săi din aceaperioadă îl descriu drept un om religios, rezervat, care studia cu asiduitateprincipalele texte ale wahabismului, formă riguroasă a islamului sunnit aflatăîn vigoare în Arabia Saudită.

El ar fi urmat să seintegreze în firma familiei sale, însă, după invazia sovietică din Afganistan,s-a alăturat jihadului, mişcare foarte populară în Arabia Saudită şi încelelalte ţări din Golf. Cu binecuvântarea autorităţilor saudite, el aorganizat reţeaua de sprijin logistic pentru mujahedinii afgani, strângândfonduri şi instalându-se la Peshawar,bază pakistaneză a luptătorilor de gherilă antisovietici. În această perioadă,l-a întâlnit şi pe viitorul său mentor, palestinianul Abdullah Azzam, unuldintre principalii organizatori ai rezistenţei împotriva trupelor sovietice.

Ben Laden a realizat,în Pakistan,o primă bază de date a voluntarilor care se îndreptau spre Afganistan, care vadeveni, ulterior, o adevărată organizaţie - al-Qaida ("baza").

El a luptat împotrivatrupelor sovietice, deşi rareori a fost implicat efectiv în confruntări,beneficiind de ajutorul indirect al CIA, care îi transfera fonduri prinintermediul serviciilor secrete pakistaneze.

După retragereatrupelor ruse, în 1989, ben Laden a revenit în Arabia Saudită ca erou,susţinând numeroase discursuri, în moschei şi şcoli, despre succesul jihadului.

După invadareaKuwaitului de către forţele irakiene, el i-a propus regelui Fahd o intervenţiea "legiunii islamice" formate din foşti luptători în Afganistan.Suveranul saudit a respins propunerea, iar Osama ben Laden s-a simţit trădat,considerând că teritoriul sfânt al ţării sale este pângărit de prezenţa a mii demilitari americani.

În 1992, autorităţilesaudite i-au retras paşaportul, îngrijorate de criticile la adresa regimului şide sprijinul pe care ben Laden îl acorda opoziţiei. În urma acestei decizii,ben Laden s-a instalat în Sudan,cu acordul autorităţilor de la Khartoum.După doi ani, Arabia Saudită i-a retras şi cetăţenia, după ce acesta a publicatdouă "fatwa" care denunţau Statele Unite şi familia regală saudită.

Serviciile deinformaţii americane l-au bănuit că finanţa tabere de antrenament teroriste,iar în 1996 Sudanul a fost nevoit, ca urmare a presiunilor internaţionaleintense, să-i ceară să părăsească ţara.

Ben Laden a reapărutdupă scurt timp în Afganistan, de unde a lansat noi apeluri antiamericane, dince în ce mai radicale , chiar înainte ca talibanii să preia puterea la Kabul. Liderul terorist aînfiinţat tabere de antrenament teroriste, care au atras mii de militanţi dinlumea musulmană, şi a planificat o serie de atacuri sângeroase, în urma căroraa început să fie considerat principal inamic public al Statelor Unite.

Cele mai sângeroaseatentate, înaintea celor din 11 septembrie, au fost cele din august 1998, cândvehicule-capcană au explodat simultan la ambasadele americane din Tanzania şiKenya, provocând moartea a 224 de persoane.

După atacurile din 11septembrie, Statele Unite au declanşat o urmărire de proporţii pentrulocalizarea liderului al-Qaida, oferind o recompensă de 25 de milioane dedolari - suplimentată ulterior la 50 de milioane de dolari - pentru oriceinformaţie care ar fi dus la prinderea acestuia.

Ben Laden, care areuşit să fugă la sfârşitul lui 2001 din Afganistan, a fost recunoscut demartori oculari în noiembrie 2001 la Kandahar, în sudul ţării. Serviciile deinformaţii regionale sau occidentale au apreciat mult timp că liderul teroristse ascunde în zona aflată la graniţa dintre Afganistan şi Pakistan.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-06-10Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image