2019-01-17 13:09


Bruxelles-ul vrea să reducă imigrația ilegală: UE contra traficanților din Mediterana

 |  20:39
Bruxelles-ul vrea să reducă imigrația ilegală: UE contra traficanților din Mediterana

Autoritățile europene își vor întări prezența în Marea Mediterană pentru a bloca activitățile traficanților care în fiecare lună aduc în Europa mii de imigranți ilegali proveniți din Africa și Orientul Mijlociu. Importanța operațiunilor de supraveghere este cu atât mai mare cu cât devine tot mai evident că organizații teroriste precum Statul Islamic infiltrează jihadiști printre imigranții ilegali care vor să ajungă în statele UE.

Uniunea Europeană va porni o vastă operațiune navală și aeriană pentru a bloca activitatea traficanților de persoane care operează în Marea Mediterană. Intitulată EU Navfor Med, aceasta se va afla sub comanda amiralului italian Enrico Credendino, va avea sediul în capitala Italiei, Roma, și va beneficia de participarea unor nave de război și avioane de supraveghere din armatele țărilor UE. Astfel, forțele navale vor fi asigurate de Franța, Marea Britanie, Germania, Italia și Spania, în vreme ce Polonia și Slovenia vor contribui cu avioane de supraveghere și elicoptere, relatează Agerpres. Misiunea UE va fi supusă aprobării Organizației Națiunilor Unite (ONU) și se va axa pe supravegherea largului coastelor libiene, evitând intervențiile militare pe teritoriul libian. Europenii vor ambarcațiunilor folosite pentru tractarea bărcilor șubrede cu imigranți care apoi sunt lăsate să plutească în derivă.

Donalt Tusk, președintele Consiliului European, a explicat că Uniunea Europeană nu are capacitatea de a-i primi pe toți imigranții care își părăsesc țările pentru a ajunge în Occident. „Sunt realist și cred că în primul rând trebuie să elaborăm o nouă politică de returnare, ceea ce ar fi o politică de trimitere înapoi”, a afirmat fostul premier polonez. Tusk i-a criticat totodată pe cei care consideră că Uniunea Europeană nu este generoasă în raport cu imigrații ilegali. „Cei care spun să deschidem larg ușa sunt cinici, deoarece știu că acest lucru nu este posibil”, a mai spus oficialul UE.

Problema imigranților

Creșterea masivă a numărului de imigranți ilegali care încearcă să ajungă în Europa a creat o situație greu de administrat de statele europene, relatează Agerpres. Reuniunea de urgență a UE din 23 aprilie a stabilit ca obiectiv principal capturarea și distrugerea ambarcațiunilor folosite în transferul ilegal de persoane, precum și consolidarea misiunilor Triton și Poseidon, instituite pentru salvarea imigranților ilegali și supravegherea Mării Mediterane. Autoritățile de la Bruxelles pregătesc un mecanism de repartizare pe cote a imigranților, în funcție de nivelul economic al țărilor UE și a numărului de locuitori pe care îl au.

Temerile NATO

Jens Stoltenberg, secretarul general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, a avertizat autoritățile europene că ambarcațiunile care transportă imigranți ilegali prin Marea Mediterană ar putea fi folosite de teroriști islamiști care vor să ajungă în Europa. Deși a recunoscut importanța intervenției umanitare a Uniunii Europene, oficialul NATO a explicat că una dintre problemele care ar putea trece neobservate este aceea că printre imigranți „pot exista combatanți străini”. Întrebat despre o eventuală colaborare NATO-UE în domeniul informațional, Stoltenberg a precizat că operațiunea de strângere de informații revine mai degrabă UE și nu alianței militare, având mai puțin de a face cu operațiunile armate și mai mult cu „rețele criminale, controlul frontierelor și imigrație”. Fostul premier norvegian a subliniat totodată că alianța occidentală este gata să colaboreze cu partenerii săi din Europa, Africa de Nord și Orientul Mijlociu pentru a aduce stabilitate în regiune.

Conexiunea islamistă

Avertismentul lui Stoltenberg a venit la câteva zile după ce Abdul Basit Haroun, un consilier al Guvernului libian, a declarat pentru BBC că printre imigranții veniţi în Europa se află teroriști asociați cu Statul Islamic (SI). Din informațiile oferite de consilierul libian reiese că SI, aflat în plină ofensivă în Libia, condiționează derularea operațiunilor de trafic de persoane în schimbul a 50% din veniturile obținute de traficanți. Proprietarii de bărci au dezvăluit totodată că SI se folosește de puterea sa militară pentru a impune prezența unor radicali islamiști în rândul imigranților ilegali transportați. „Poliția europeană nu știe cine face parte din Statul Islamic și cine este refugiat”, a remarcat Haroun. El a adăugat că jihadiștii nu se tem deloc să facă traversarea Mării Mediterane, fiind pregătiți să aducă organizeze noi atacuri teroriste în Europa.

Avertismente asemănătoare au fost lansate și de autoritățile din Egipt, informează Mediafax. Ambasadorul egiptean de la Londra a explicat că „bărci pline cu teroriști” se pregătesc să aducă în Europa extremismul islamist care însângerează Africa de Nord. Autoritățile de la Roma și-au exprima temerea că informațiile furnizate de partenerii din Libia și Egipt sunt adevărate.

 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-18

TAGURI: marea, mediteranta, imigranti, ilegali, ue, uniunea, europeana, nato, teroristi, stoltenberg
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...