2019-01-22 06:34


Bulgaria: Statul de drept, pus în pericol. Bruxelles-ul ţine Sofia sub observaţie

 |  19:59
Bulgaria: Statul de drept, pus în pericol. Bruxelles-ul ţine Sofia sub observaţie

Aleşii din Parlamentul European (PE) şi-au exprimat îngrijorarea faţă de ultimele evenimente petrecute la Sofia. Eurodeputaţii au discutat marţi situaţia din Bulgaria în prezenţa comisarului european pentru Justiţie, Viviane Reding, şi a Consiliului UE despre riscul nerespectării statului de drept în această ţară fostă comunistă.

Criza politică apărută după alegerile legislative din 12 mai au determinat trecerea dezbaterii despre Bulgaria pe agenda PE la cererea grupului PPE. Parlamentarii europeni au adus în discuţie numirile controversate ale noului Guvern de la Sofia, relaţiile acestuia cu partidul Ataka şi manifestaţiile organizate de cetăţenii bulgari. Unele voci din PE au solicitat organizarea unor noi alegeri, în timp ce alţii au răspuns că Bulgaria este o democraţie funcţională şi că Guvernul său merită o şansă de a stabiliza ţara. De asemenea, unii eurodeputaţi au subliniat necesitatea de a lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate, de a reforma sistemul judiciar şi de a consolida statul de drept, potrivit Mediafax.

Comisia Europeană va acţiona în cazul în care va constata o încălcare a legilor sau a valorilor europene, a avertizat comisarul Reding, adăugând că aceste discuţii arată cât de important este pentru UE să promoveze respectarea statului de drept. Vineri, Legislativul de la Sofia a adoptat amendamente la legea privind energia, cu scopul de a permite o scădere a preţului la electricitate pentru gospodării în scopul de a reduce nemulţumirile sociale.

Recent, mii de bulgari au protestat faţă de Guvernul socialist de la Sofia. Oreşarski, numit premier la sfârşitul lui mai, a provocat nemulţumirea populaţiei după mai multe numiri surprinzătoare, între care cea mai cunoscută a fost cea a controversatului magnat de presă Delian Peevski la conducerea agenţiei pentru securitate naţională DANS.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-03

TAGURI: Bulgaria, stat, drept, eurodeputati
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...