2018-12-11 20:44


Campanie secretă de manipulare rusească. Studiu care confirmă strategia de destablizare aplicată de Moscova

 |  18:52
Campanie secretă de manipulare rusească. Studiu care confirmă strategia de destablizare aplicată de Moscova

Rezultate care nu mai miră pe nimeni: un raport elaborat de institute de studii din SUA şi Bulgaria arată că Rusia a implementat o campanie secretă de măsuri politice şi economice pentru manipularea a cinci ţări central şi est-europene, discreditarea modelului liberal-democratic occidental şi subminarea relaţiilor transatlantice, potrivit Mediafax.

Din păcate, raportul nu a cuprinde informații și despre România, dar tiparul acțiunilor rușilor ar putea fi recunoscut și în țara noastră.

Conform raportului, Moscova a cooptat politicieni cu idei comune cu ale sale, depune eforturi pentru dominarea pieţelor energetice şi a altor sectoare economice şi a subminat măsuri anticorupţie în tentativa de a obţine influenţă asupra guvernelor din Bulgaria, Ungaria, Letonia, Serbia şi Slovacia, informează site-ul agenţiei Reuters.

„În anumite ţări, influenţa rusă a devenit atât de răspândită şi endemică încât a subminat stabilitatea naţională, orientarea prooccidentală a ţărilor şi stabilitatea euro-atlantică", arată raportul elaborat de Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS), cu sediul la Washington, şi Centrul pentru Studii Democratice (CSD), cu sediul în Sofia.

Lupta pentru zona tampon

Publicarea studiului intitulat „Strategia Kremlinului: Înţelegerea influenţei ruse în Europa Centrală şi de Est" coincide cu o dezbatere politică fără precedent din Statele Unite pe tema tentativelor Rusiei de a exercita influenţă asupra scrutinului prezidenţial american prin atacuri cibernetice şi dezvăluirea unor emailuri ale candidatului democrat Hillary Clinton.

O fostă responsabilă din Departamentul de Stat, Heather Conley, este coordonatorul studiului, dar și oficiali americani au declarat că susţin concluziile referitoare la ingerinţele Rusiei în estul Europei.

„Ruşii s-au implicat într-o campanie susţinută de a redobândi ceea ce preşedintele Vladimir Putin consideră a fi o zonă-tampon în estul Europei şi de a submina nu doar NATO şi Uniunea Europeană, ci întreaga bază democratică a ambelor organizaţii", a declarat, sub protecţia anonimatului, un oficial american.

Potrivit oficialului american, activităţile ruse includ acte de corupţie, activităţi de propagandă, campanii pentru dezinformare, asasinarea „în mod ocazional" a criticilor Kremlinului şi utilizarea tehnicilor online pentru subminarea disidenţilor şi slăbirea instituţiilor occidentale.

Raportul menţionează o serie de activităţi ruse pentru extinderea influenţei în Europa Centrală şi de Est. Un exemplu este lansarea unor „megaproiecte” de genul contractului de 12,2 miliarde de euro pentru construirea a două reactoare nucleare în Ungaria şi promovarea oamenilor de afaceri proruşi. În Bulgaria, Rusia are o prezenţă economică intensă, cu o medie de 22% din PIB în intervalul 2005-2014, existând „riscul intrării statului sub influenţa Rusiei", precizează studiul.

Heather Conley, coordonatoarea al studiului, afirmă, într-un interviu acordat Reuters, că raportul are rolul de a evidenţia o problemă care a fost abordată insuficient de către politicienii americani şi europeni. „Primul pas este să înţelegem ce se întâmplă. Miza este cum ne vedem noi înşine şi modul în care funcţionează sistemul nostru democratic", a explicat ea.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-10-13

TAGURI: campanie secreta, manipulare ruseasca, studiu, moscova
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


CROCODILUL FLAMAND
13 Oct 2016

INTREBARE LA RADO EREVAN>>>DAR IN ROMANIA DE CE RUSII NU FAC CAMPANII???....RASPUNS>>>PENTRU CA O AU PE MERKEL SI TOATE MULTINATIONALELE GERMANE LA DEGETUL MIC...ASA CA LE AJUNGE DEOCAMDATA>>>TRAILES BAHTALO STUPID PEOPLE>>>KREMLIN-BERLIN>>>NICI UN FEL DE DIFERENTA
TARULE
13 Oct 2016

VINO SI IA CITEVA SUTE MII DE HOTI CU ACTE DE LA NOI SI DU-I IN SIBERIA NORDICA . SA II PUI IN JUG LA PLUG , IN LOC DE CAI . DECIT CU HOTI ASTIA DE LICURICI , MAI BINE ROSTOGOLESTE , ISTORIA DIN NOU . CIND ERA CU SOVROMURILE AVEAM MAI MULTA INDUSTRIE DECIT ACUM . AU FURAT TOT PETROLUL SI ENERGIA DIN TARA . AVEM DATORI MAI MULTE DECIT DUPA CEL DEAL DOILEA RAZBOI MONDIAL
Random imageUltimele stiri


loading...