2019-01-18 18:05


Candu acuză Moscova de manipulare. Președintele Parlamentului Republicii Moldova spune că rușii finanțează partide și lideri

 |  18:47
Candu acuză Moscova de manipulare. Președintele Parlamentului Republicii Moldova spune că rușii finanțează partide și lideri

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, a afirmat că Rusia este implicată în mediul politic din Republica Moldova în preajma alegerilor prezidenţiale din această ţară, potrivit unui interviu acordat de oficialul moldovean agenţiei de ştiri The Associated Press, preluat de Mediafax.

Guvernul moldovean este de părere că „ruşii finanţează partide şi lideri” şi susţin și protestele antiguvernamentale, a declarat Candu, care a precizat că liderii din Republica Moldova de asemenea suspectează Rusia „de manipulare a mass-mediei şi propagandă”.

„Încerc să fiu pozitiv şi optimist, însă sunt factori externi care ne provoacă îngrijorare”, a declarat oficialul în cadrul unui interviu acordat telefonic.

Candu a mai adăugat că Republica Moldova se confruntă cu „provocări venite dinspre Rusia şi forţele sale militare”, oficialul făcând referire la recentele exerciţii militare întreprinse de Rusia în coordonare cu forţele separatiste din Transnistria.

Președintele Parlamentului de la Chișinău a mai declarat că Republica Moldova are nevoie de „stabilitate, indiferent de rezultatul alegerilor şi să diminueze influenţa aşa-zişilor prieteni”.

Adrian Candu se află la Washington pentru a discuta cu oficiali de la FMI şi de la Departamentul American de Stat despre situaţia economică şi politică din Republica Moldova înainte de alegerile programate pentru data de 30 octombrie.

În prezent, Igor Dodon, candidatul Partidului Socialist, care se pronunţă pentru legături mai strânse cu Moscova şi se opune eforturilor de aderare la UE, conduce în sondajele de opinie, însă este puţin probabil ca scrutinul să fie decis dintr-un singur turmai transmite Mediafax.

Parlamentarul rus Oleg Paholkov a declarat pentru site-ul deschide.md că Moscova îl susţine pe Dodon pentru că acesta doreşte federalizarea Republicii Moldova, care ar urma să includă două regiuni proruse.

Putin: Rusia are dreptul să fie puternică

Între timp, președintele rus Vladimir Putin a ținut miercuri un discurs în fața Dumei de Stat, în care a afirmat că Rusia are dreptul de „a fi puternică”, transmite Agerpres.

În cuvântul său, rostit în fața a 350 de deputați, Putin le-a cerut acestora „să-și unească forțele pentru a obține dreptul pe care îl are orice națiune, acela de a fi puternică” și pentru a consolida securitatea. „Însă atunci când spunem că vrem să fim puternici nu vrem să spunem că dorim să creăm un imperiu, nici să impunem cuiva ceva”, a declarat liderul de la Kremlin, care și-a exprimat speranța că „toate partidele reprezentate (în Dumă) ne vor oferi sprijinul legislativ necesar'.

Putin a abordat și subiectul alegerilor legislative din 18 septembrie, pe care le-a calificat drept „corecte și transparente”, subliniind că Duma, în noua componență dominată de partidul pro-Kremlin, Rusia Unită (deține 343 din cele 450 de mandate) este „perfect legitimă”.

Președintele rus a vorbit și despre provocările cu care se vor confrunta noii deputați în plan socio-economic, referindu-se printre altele la „obținerea creșterii economice prin eliminarea barierelor legislative care afectează investițiile”. Totodată, Putin le-a cerut deputaților „susținere legislativă pentru a îndeplini obiectivele proritare, precum finanțarea bugetului de stat pentru aceste proiecte”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-10-05

TAGURI: adrian candu, parlament, chisinau, republica moldova, rusia
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...