2017-01-24 01:04


''Capturează sau ucide!'' A fost legală operaţiunea americană în Pakistan pentru uciderea liderului al-Qaida?

 |  19:07
''Capturează sau ucide!'' A fost legală operaţiunea americană în Pakistan pentru uciderea liderului al-Qaida?
AdministraţiaObama nu a informat Pakistanul despre raidul de pe teritoriulsău decât după ce elicopterele americane au ieşit din spaţiul aerian pakistanez,justificând căserviciile de informaţii de la Islamabad ar fi putut avertiza organizaţiateroristă. În ciuda faptului că, oficial,preşedintele SUA şi secretarul de stat Hillary Clinton au punctatimportanţa Pakistanului în lupta împotriva al-Qaida, cooperare care ar fiajutat Statele Unite să îl localizeze pe Osama bin Laden, ofotografie confirmă încă o dată că autorităţile de la Islamabad nu au avutcunoştinţă despre ceea ce urma să se întâmple.

Imaginea surprinsă în timp ce Barack Obama şi echipa sa urmăreau operaţiunile în timp real de la CasaAlbă o arată pe Hillary Clinton cu un document notat NOFORN- Not Releasable toForeign Nationals, care în traducere liberă înseamnă „a nu se comunicanaţiunilor străine”, fiind un document clasificat. La rândul său, preşedintelepakistanez, Asif Ali Zardari, a declarat că ţara sa nu a avut un rol activ înoperaţiunea ce a dus la uciderea lui Osama bin Laden.

Acum, administraţia Obama cere o explicaţie Pakistanuluiprivind modul în care Osama bin Laden a fost capabil să se ascundă în ţară atâtde mult timp, atât de aproape de capitală şi la doar câteva străzi distanţă deacademia militară a ţării, înainte ca el să fie ucis de forţele specialeamericane. Pe de altă parte, fostul preşedinte Pervez Musharraf a avertizat căoperaţiunea SUA pe teritoriul pakistanez reprezintă o încălcare a suveranităţii.Situaţia creată ameninţă să tensioneze şi mai mult relaţiile SUA-Pakistan. Membrii Congresului ameninţă că vor refuza ajutoruleconomic pentru Pakistan, în vreme ce administraţia Obama va intensificapresiunea asupra autorităţilor de la Islamabad în vederea predării lideruluitaliban Mullah Omar şi a adjunctului lui Bin Laden, Ayman al-Zawahiri,care s-arasunde pe teritoriul pakistanez.

Pro şi contra privind legitimitatea operaţiunii SEAL

Analiştii în drept din SUA susţin căcomandoul care l-a ucis pe Osama bin Laden în Pakistan a acţionat înautoritatea deplină a dreptului internaţional şi american. Ca lider operaţionalal al-Qaida, într-un conflict în curs de desfăşurare cu Statele Unite, Bin Ladena fost o ţintă militară legitimă pentru a fi capturată sau ucisă, în oricemoment, în conformitate cu legislaţia de război, susţin aceştia. În 1996, BinLaden a declarat război Statelor Unite, emiţând un decret religios careautoriza uciderea de cetăţeni americani oriunde s-ar fi găsit. Congresula răspuns după atacurile din 9/11 cu măsuraautorizării folosirii forţei militare, din 2001. Măsuraîmputerniceşte preşedintele să "folosească toate forţele necesare şi corespunzătoare"împotriva naţiunilor, organizaţiilor, sau persoanelor care au jucat un rol în atacuriledin 9/11 Legea a fost scrisă special pentru Bin Laden. Deşi SUA au primit sprijinputernic împotriva lui Bin Laden, există şi critici care denunţă ca ilegală “execuţia”, susţinând că liderul terorist aveadreptulla un proces înainte de a se confrunta cu pedeapsa capitală pentru crimele sale.Human Rights Watch, organizaţie pentru apărarea drepturiloromului, a criticat uciderea liderului al-Qaida. "Dacă nu trăgea însoldaţi, uciderea ar trebui anchetată", a declarat Brad Adams, directorpentru Asia al Human Rights Watch. "În acest moment nu credem că locul încare a fost ucis Osama bin Laden este o zonă de conflict armat, aşa că eranevoie de forţe de ordine acolo", a spus Adams, aflat la Bangkok. "Laprima vedere a fost o situaţie de deschis focul direct. Oamenii spun că s-afăcut dreptate, dar nu s-a făcut dreptate. Dreptate este atunci când arestezipe cineva şi îl judeci", a adăugat Adams.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-06-23

Mai multe imagini:
''Capturează sau ucide!'' A fost legală operaţiunea americană în Pakistan pentru uciderea liderului al-Qaida?
zoom
''Capturează sau ucide!'' A fost legală operaţiunea americană în Pakistan pentru uciderea liderului al-Qaida?
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


VARANGA53
04 Mai 2011

Cand teroristii asasineaza oriunde si oricand vor,dupa mintea voastra creata,ei actioneaza legitim,nu-i asa?Cand vrei sa lichidezi asemenea asasini ,precum Bin Laden,ce legitimitate iti mai trebuie?Numai sudezvoltati mental pot sa-si puna astfel de probleme,mai ales cand exista state care acopera teroristii.
Random image