2018-12-17 19:36


Ce PLANURI ambițioase are Macron pentru Franța cu ajutorul FMI

 |  21:49
Ce PLANURI ambițioase are Macron pentru Franța cu ajutorul FMI

Președintele francez Emmanuel Macron obține sprijinul Fondului Monetar Internațional (FMI) pentru strategia sa privind reformarea pieței forței de muncă și reducerea deficitului, transmite Bloomberg.

"Credem că este momentul potrivit pentru un astfel de pachet de reformă, cuprinzător și îndrăzneț. Suntem destul de impresionați de noua energie și de optimism", a afirmat luni Christian Mumssen, șeful misiunii FMI.

Deși sprijinul instituției financiare internaționale pentru reforme nu este surprinzător, limbajul extrem de laudativ la adresa Guvernului francez nu a mai fost întâlnit în ultimii ani.

Din 1974 Franța nu a mai avut un buget echilibrat iar avansul economiei este redus, în timp ce rata șomajului este aproape dublă față de Germania sau Marea Britanie.

"Intenția Guvernului de a reduce cheltuielile publice este potrivită, deoarece nu este necesară doar pentru a reduce gradual datoria și deficitul public ci și pentru a putea fi adoptate noi reduceri de taxe. Programul lui Emmanuel Macron este ambițios, este cuprinzător dar este de asemenea echilibrat și credem că va duce la redresarea Franței, care va deveni mai competitivă în urma scăderii șomajului și a rezolvării dezechilibrelor fiscale", le-a declarat jurnaliștilor Mumssen.

Macron, care în timpul campaniei electorale a promis o revizuire a pieței forței de muncă, reducerea deficitului bugetar și refacerea sistemului de pensii, se confruntă acum cu realitățile legate de reducerea cheltuielilor și de schimbare a legilor care reglementează munca.

"Strategia privind piața forței de muncă este ambițioasă și îndrăzneață, va majora flexibilitatea la nivelul întreprinderilor, va reforma ajutorul de șomaj și va îmbunătăți pregătirea profesională și sistemul de ucenicie. Ar trebui însoțit de o creștere moderată continuă a salariilor", se arată în raportul FMI.

PIB-ul Franței ar urma să înregistreze un avans de 1,5% anul acesta, față de o expansiune de 1,4% estimată anterior, și ar putea "accelera" anul viitor, previzionează FMI.

Guvernul de la Paris se așteaptă la o creștere a economiei franceze de 1,6% anul acesta și de 1,7% anul viitor, a anunțat săptămâna trecută ministrul de Finanțe, Bruno Le Maire.

Deficitul se va situa la 2,7% din PIB în 2018, apreciază Bruno Le Maire.

Franța, a doua economie a zonei euro, ar urma să înregistreze anul acesta un deficit sub limita autorizată de 3% din Produsul Intern Brut stabilită de UE. Ar fi pentru prima dată din 2007 când ar fi respectată limita de deficit.

"Știu că Franța mai are multe de făcut pentru a restabili credibilitatea bugetară pe termen mediu, dar avem un obiectiv clar, reforme structurale care, cred eu, îi vor convinge pe partenerii europeni", a declarat ministrul francez de Finanțe.

Comisarul european Pierre Moscovici a făcut recent un apel către noul președinte al Franței, Emmanuel Macron, să reducă deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB, ceea ce va permite Franței să iasă de sub procedura de deficit excesiv.

Procedura de deficit excesiv este lansată de Comisia Europeană când o țară membră înregistrează un deficit bugetar de peste 3% din PIB, iar această procedură poate duce la impunerea de sancțiuni.

"Am convingerea că Franța poate și trebuie să iasă acum de sub procedura de deficit excesiv", a declarat recent Pierre Moscovici într-o conferință de presă. "Există toate motivele să credem că obiectivul de a reduce deficitul sub pragul de 3% și a respecta toate criteriile poate fi atins", a apreciat Moscovici, adăugând că în acest an Comisia Europeană estimează că Franța va înregistra un deficit de 2,9% din PIB, urmat de unul de 3,1% din PIB pentru 2018.

În timpul campaniei electorale, pro-europeanul Emmanuel Macron s-a angajat să scadă cheltuielile publice cu 60 de miliarde de euro în cinci ani, grație mai multor măsuri printre care și eliminarea a 120.000 de posturi de funcționari.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-07-19

TAGURI: planuri, fbi, emmanuel macron, deficit, forta de munca
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...