2017-01-21 02:04

EXTERNE


Ce a discutat Obama cu Băsescu

 |  21:00
Ce a discutat Obama cu Băsescu

Vizita de lucru a preşedintelui Traian Băsescu în Statele Unite ale Americii a fost „o vizită care va rămâne în istorie”, după cum susţine chiar şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu a fost primit marţi în Biroul Oval de preşedintele Barack Obama. Întâlnirea nu pare să fi fost programată, un comunicat oficial de presă dat de Casa Albă anunţând că Barack Obama s-a alăturat discuţiei dintre vicepreşedintele Joe Biden şi Traian Băsescu din biroul Roosevelt. Administraţia prezidenţială încă nu a oferit un comunicat de presă despre vizita de 12 ore a şefului statului român în SUA. Însă din comunicatul Casei Albe aflăm că, după strângerile de mână dintre cei doi şefi de stat în biroul Roosevelt, Barack Obama l-a invitat pe Traian Băsescu în Biroul Oval, acolo unde au stat preţ de 25 de minute.  

Preşedintele Obama – se mai spune în comunicatul Casei Albe - a ţinut să îi mulţumească lui Traian Băsescu pentru strânsa legătură dintre cele două ţărişi pentru parteneriatul puternic oferit de România.

Traian Băsescu a relatat ulterior, într-o întâlnire la Ambasada României din Statele Unite, despre discuţia pe care a avut-o cu Obama. “L-am întrebat pe preşedintele SUA: «Domnule preşedinte, ce poate face România pentru America?» Răspunsul preşedintelui Obama a fost: «Faceţi să se aplice legea, faceţi să vă funcţioneze justiţia şi este cel mai mare lucru pe care-l puteţi face»'', a spus şeful statului român, citat de Agerpres. Cu acelaşi prilej, preşedintele Băsescu a explicat şi de ce nu s-a ştiut mai nimic înainte despre vizita la Washington. “Vizita a fost un lucru bine pregătit şi bine securizat pentru a nu fi distrus mediatic din vreme. Pentru că mai avem şi pasiunile astea: să stricăm când e ceva bun pentru România. Ne-am luat toate măsurile să nu dăm ocazia ca vizita să fie distrusă acasă din vorbe şi din analişti”, a spus preşedintele român.

Ieri-dimineaţă, la întoarcerea în ţară, şeful statului român a declarat că a discutat înSUA în primul rând despre acordul bilateral dintre cele două state pentru scutul antirachetă. Acord care are ca scop “asigurarea securităţii pentru România şi SUA”, a precizat Băsescu.

Consilierul prezidenţial Iulian Fota a declarat pentru ziarul “Puterea” că toate detaliile despre întâlnirile preşedintelui Traian Băsescu cu oficialii Statelor Unite vor fi dezvăluite într-o conferinţă de presă ulterioară. “A fost o vizită foarte bine primită. Cu multă substanţă în discuţii. Deocamdată nu pot intra în detalii. Ele vor fi comunicate de preşedinte”, a precizat Fota.

I s-a stricat ceasul

Vizita lui Băsescu în America nu a fost lipsită de surprize. Preşedintele nu a părăsit capitala Americii fără să facă o glumă. El le-a spus românilor stabiliţi în Washington că “în America am rămas fără ceas”, precizând că i s-a rupt încuietoarea. Şi comentariul pe care i l-a adresat Joe Biden, că “Arătaţi bine. Păreţi sănătos!” l-a prins nepregătit pe Traian Băsescu. Răspunsul preşedintelui a fost unul sec: “Sunt sănătos!”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-07-02Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image