2017-01-20 01:43

EXTERNE


Cea mai mare bombă convenţională nu poate distruge buncărele iraniene

 |  17:56
Cea mai mare bombă convenţională nu poate distruge buncărele iraniene

Pentagonul a ajuns la concluzia că cea mai mare bombă convenţională pe care o deţine nu este capabilă încă să distrugă buncărele care adăpostesc facilităţile nucleare ale Iranului şi îşi intensifică eforturile pentru a o face mai puternică, potrivit oficialilor americani din zona serviciilor de informaţii.Centralele iraniene au fost concepute astfel încât să nu poată fi distruse de inamic.

Bomba de tip „bunker buster” (spărgătorul de buncăre), care cântăreşte 907 kilograme, a fost specialconcepută pentru a penetra fortificaţiile care adăpostesc programele nucleare iraniene şi nord-coreene. Pentagonul a făcut o cerere de finanţare în secret la Congresul SUA pentru a consolida capacitatea bombei de a pătrunde mai adânc în piatră, beton şi oţel înainte de explozie, ceea ce ar indica faptul că americanii iau în calcul o posibilă acţiune ofensivă împotriva Teheranului. Departamentul Apărării a cheltuit aproximativ 330 milioane de dolari până în prezent ca să dezvolte aproximativ 20 de bombe şi are nevoie de încă 82 milioane de dolari pentru a le eficientiza. Cererea, fie ea susţinută de argumente, a declanşat polemici fără precedent în SUA, fiind interpretată ca o tentativă a Pentagonului de a obţine noi fonduri folosindu-se de situaţia tensionată din Orientul Mijlociu, într-o perioadă marcată de reducerea generală a cheltuielilor, dar şi ca un semnal de atac.

Linia roşie

Chiar dacă preşedinteleBarack Obama a declarat că sancţiunile americane şi internaţionale pot stopa programul nuclear al Iranului, el a cerut Pentagonului să prezinte opţiuni militare. Iranul ar putea dezvolta o armă nucleară în termen de 12 luni, a declarat secretarul american al apărării, Leon Panetta. „Statele Unite - iar preşedintele a spus clar acest lucru - nu vor ca Iranul să dezvolte o armă nucleară”, a spus oficialul. „Aceasta este o linie roşie pentru noi şi, în mod clar, este o linie roşie pentru israelieni, deci avem un obiectiv comun aici”, a adăugat el. Leon Panettaşi fostul secretar al apărării, Robert Gates, au susţinut că o lovitură militară ar fi cea mai bună soluţie pentru a întârzia dezvoltarea nucleară a Iranului. Dar unii dintre strategii Pentagonului nu cred că un război convenţional va fi eficient împotriva Teheranului.

În Marea Roşie

Submarinul american Annapolis şi distrugătorul USS Momsen au traversat Canalul Suez şi au intrat în Marea Roşie. Destinaţia celor două nave nu a fost anunţată, dar intrarea lor în Marea Roşie nu poate fi întâmplătoare, în contextul tensiunilor între Washington şi Teheran. Marina americană mai are în Golful Persic un număr important de nave, inclusiv portavioanele Carl Vinson şi Abraham Lincoln. Un alt portavion, USS Enteprise, este aşteptat în regiune în martie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-07-19

TAGURI: bunker buster, Iran, SUA, buncar, atac, război, Obama, Panetta, arme nucleare, Marea Roşie, Annapolis, USS MomsenComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image