2017-01-24 09:11


Ceasul Apocalipsei mai aproape de „ora zero”

 |  21:00
Ceasul Apocalipsei mai aproape de „ora zero”

Lumea tocmai a ajuns mai aproape de Apocalipsă.Ceasul Doomsday (Ceasul Apocalipsei), un ceas folosit simbolic ca barometru pentru soarta omenirii, a fost mutat cu un minut mai aproape de miezul nopţii, marţi, prima dată de la resetarea din 2007. Acum este ora 11.55, cu cinci minute înainte de ora fixată.

Ceasul, administrat de Consiliul de Directori al Buletinului Oamenilor de Ştiinţă din Domeniul Atomic de la  Universitatea Chicago, arată câte minute despart omenirea de o catastrofă de proporţii globale, care ar duce la anihilarea ei, moment simbolizat prin miezul nopţii. Resetarea ceasului este efectuată de oamenii de ştiinţă pentru a atrage atenţia cu privire la pericolele legate de armele nucleare şi de diverse ameninţări catastrofale, cum ar fi schimbările climatice şi armele biologice. Mutarea din 10 ianuarie a fost făcută din cauza eşecului colectiv de a opri răspândirea armelor nucleare, de a acţiona asupra schimbărilor climatice şi de a găsi surse sigure şi durabile de energie. Procesul resetării este unul extren de serios, supravegheat de către o comisie venerabilă de oameni de ştiinţă, laureaţi ai Premiului Nobel.  Lawrence Krauss, copreşedinte al consiliului, a declarat că „provocarea majoră a supravieţuirii omenirii în secolul 21 este reprezentată de găsirea surselor de energie pentru creşterea economică în ţările în curs de dezvoltare şi industriale, fără a deteriora şi mai mult climatul... şi fără a risca răspândirea în continuare a armelor nucleare - adică pregătirea terenului pentru economisirea globală”.

Cine reprezintă pericolul nuclear

De când a fost inaugurat în 1947, ceasul a fost repotrivit de 20 de ori. Cel mai apropiat de un moment apocaliptic a fost în 1953, la începutul cursei înarmării nucleare, când ceasul a fost setat cu două minute înainte de miezul nopţii. Cel mai îndepărtat a fost în 1991, momentul semnării Tratatului de reducere a armelor strategice (START). Ceasul arăta 17 minute înainte de miezul nopţii. În acest an, comisia de evaluare a luat în considerare pericolul pe care îl prezintă ambiţiile nucleare ale Coreei de Nord şi Iranului, arsenalul militar al SUA şi Rusiei. În ciuda diferitelor tratate de neprolifirare, inclusiv noul Tratatul START sub administraţia Obama, SUA şi Rusia rămân motivele principale de îngrijorare atunci când vine vorba de arme nucleare.

Mulţi istorici susţin că atentatele cu bombă de la Hiroshima şi Nagasaki au reprezentat un punct de cotitură în istoria omenirii, evenimente care au marcat începutul abilităţii umanităţii de auto-anihilare. Există nouă state recunoscute că deţin propriile arme nucleare, plus Iranul care aspiră să se alăture acestui grup. În funcţie de mărimea estimată a arsenalului nuclear, aceste ţări sunt: ​​Rusia, SUA, Franţa, China, Marea Britanie, Pakistan, India, Israel şi Coreea de Nord. În afara lor, există şi ţări ca Belgia, Germania, Italia, Turcia şi Ţările de Jos, care păstrează arme nucleare, ca parte a acordurilor cu NATO.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-12-11

TAGURI: ceasul doomsday, apocalispă, resetare, arme nucleare, schimbări climatice, avertisment, pericolComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image