2019-03-24 00:54


Celebrul scriitor italian Umberto Eco a murit la vârsta de 84 de ani

 |  08:12
 Celebrul scriitor italian Umberto Eco a murit la vârsta de 84 de ani
Florentin Dincă

Celebrul scriitor italian Umberto Eco, autorul romanului "Numele trandafirului", a decedat la vârsta de 84 de ani în noaptea de vineri spre sâmbătă. El s-a stins a murit la domiciliul său. Scriitorul suferea de cancer de mai mult timp.

Umberto Eco  s-a născut pe 5 ianuarie 1932, în Alessandria, Piemont şi, pe lângă Numele trandafirului , a mai scris mai multe romane, printre care amintim Pendulul lui Foucault și Insula din ziua de ieri.

Doctor în filologie și litere, a predat la mai multe universități din Italia - Torino, Florența, Milano, Bologna - și este autorul a numeroase romane și lucrări eseistice, studii biblice și medievale, lucrări despre comunicare, pentru care a fost recompensat cu premii în Italia, Franța, Spania. Primul roman l-a publicat la aproape 50 de ani. „Numele trandafirului” (1980) i-a adus însă și cel mai mare succes. Tradus în milioane de exemplare, în peste 40 de limbi, ecranizat ulterior, este cartea care i-a permis lui Umberto Eco să facă avere. Este un thriller intelectual, care combină în ficțiune semiotica, analiza biblică, studiile medievale și teoria literară.

Romanele scrise de Umberto Eco: Il nome della rosa (1980), Il pendolo di Foucault (1988=, L'isola del giorno prima (1994), Baudolino (2000), La misteriosa fiamma della regina Loana (2004), Il cimitero di Praga (2010), Numero zero (2015)

Operele lui Umberto ilustrează conceptul de intertextualitate, iar scriitorul mărturisea că James Joyce și Jorge Luis Borges au fost autorii contemporani care l-au influențat cel mai mult. „Cărțile întotdeauna vorbesc despre alte cărți și fiecare poveste spune o poveste care deja a mai fost spusă”, spunea Umberto Eco. Nu se definea, însă, ca romancier. „Sunt un filosof, romane scriu numai în weekend”, declara el într-un interviu. 

Ca orientare politică era de stânga, deci un înverșunat adversar al lui Silvio Berlusconi. A lucrat pentru televiziunea publică RAI, prilej de a observa modul în care cultura este tratată de media.

Umberto Eco a fost președintele Școlii Superioare de Studii Umaniste, Universitatea din Bologna, și membru onorific al colegiului Kellogg (Universitatea din Oxford). A scris texte academice şi sute de eseuri, dar şi cărţi pentru copii. De asemenea, a primit neneroase premii și distincții culturale, printre care şi Legiunea de Onoare (1993). 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-02-20

TAGURI: umberto eco, deces, numele trandafirului, scriitor
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...