2019-02-22 08:35


CHINA avertizează administrația TRUMP: „Riscați un RĂZBOI devastator!”. Ce a provocat reacția dură a Beijingului

 |  13:55
CHINA avertizează administrația TRUMP: „Riscați un RĂZBOI devastator!”. Ce a provocat reacția dură a Beijingului

Presa de stat chineză a denunțat vineri ideea "absurdă" a secretarului de stat american desemnat al SUA, Rex Tillerson, de a i se interzice Chinei accesul la insulele artificiale construite de ea în Marea Chinei de Sud, ceea ce ar putea, potrivit presei chineze, să provoace o "confruntare militară", relatează AFP, preluată de Agerpres.

China revendică cea mai mare parte a apelor din Marea Chinei de Sud, traversată anual de transporturi comerciale în valoare de 5.000 de miliarde de dolari. Zona mai este revendicată de Brunei, Malaezia, Filipine, Vietnam și insula Taiwan. Pentru a-și revendica suveranitatea, China, la fel ca alte state vecine, construiește insule artificiale pe care instalează echipamente militare. Astfel, Beijingul a construit porturi, faruri, piste de aterizare și infrastructuri militare, conform Washingtonului și experților militari.

"Ar trebui să transmitem un semnal clar Chinei pentru a-i atrage atenția că acele construcții pe insulele (disputate) trebuie să înceteze și că accesul său la aceste insule nu va mai fi permis", a declarat miercuri Rex Tillerson în cadrul audierii sale în Comitetul pentru relații externe al Senatului american.

„Un demers absurd al Washingtonului!”

Dacă își va pune în aplicare amenințările, "acest lucru ar putea deschide o confruntare devastatoare între China și Statele Unite ale Americii", a scris vineri cotidianul oficial China Daily.

"Cu excepția cazului în care Washingtonul intenționează să lanseze un război la scară largă în Marea Chinei de Sud, orice alt demers care are drept scop să împiedice accesul Chinei la insule este absurd", a scris la rândul său ziarul Global Times într-un editorial.

"Dacă echipa diplomatică a lui Trump definește viitorul relațiilor sino-americane așa cum o face în prezent, cele două părți au interesul să se pregătească pentru o confruntare militară", a subliniat publicația.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-01-13

TAGURI: china trump washington beijing razboi, rex tillerson, marea chinei de sud
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...