2017-01-22 20:35


China, miză electorală pentru Obama

 |  17:56
China, miză electorală pentru Obama

Noua strategie de apărare a Statelor Unite axată pe Asia-Pacific, direcţionată pentru a contracara ascensiunea Chinei în regiune, a declanşat o serie de avertismente din partea Beijingului, dar se pare că obsesia chineză a americanilor nu se opreşte aici în anul electoral 2012.

Preşedintele Barack Obama a pus bazele creării Grupului Forţei de Constrângere (GFC), care va avea ca rol principal impunerea regulilor comerciale americane. Cu toate că denumirea noului departament este una generică, crearea acestuia vizează în special China, susţine „Wall Street Journal”. Detaliile privind activitatea GFC se vor afla, cu siguranţă, şi pe agenda de discuţii a preşedintelui american cu vicepreşedintele Chinei, Xi Jinping, care va efectua o vizită oficială în SUA în cursul lunii februarie.

Problema relaţiilor americano-chineze constituie un element principal al dezbaterilor electorale în preajma alegerilor prezidenţiale din Statele Unite. Campania pentru desemnarea candidatului republican la preşedinţie a conţinut o serie de referiri la relaţiile SUA-China, în special din cauza politicii fiscale a Beijingului, care menţine o monedă slabă menită să le confere un avantaj în relaţiile comerciale cu principalele pieţe de desfacere. Membrii Congresului american au crescut presiunile asupra Casei Albe pentru adoptarea unei atitudini mai dure faţă de relaţiile cu China. Atât democraţii, cât şi republicanii dezbat asupra noii atitudini pe care SUA va trebui s-o adopte în cadrul acestor relaţii, cea mai convingătoare dintre acestea putând juca un rol important în deznodământul scrutinului prezidenţial.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-11-29

TAGURI: alegeri SUA, scrutin prezidential, miza electorala, relatii SUA-China, comert SUA-China, campanie prezidentialaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image