2017-01-23 02:31


Chinezii au luat urma unui avion spion american

 |  18:00
Chinezii au luat urma unui avion spion american
Două avioane de luptă ale Chinei au trecut în spaţiul aerian al Taiwanului la sfârşitul lui iunie, în urmărirea unui avion spion al SUA, arată Washington Times. Dezvăluirea vine pe fondultensiunilor tot mai mari legate de agresivitatea chineză în Marea Chinei de Sud,un punct de tranzit strategic, dar şi o importantă mină de resurse. În ultimelesăptămâni, China a intrat în conflict cu Vietnam şi Filipine în legătură cucreanţele de suveranitate în mare.

Ministerul Apărării din Taiwana declarat că a trimis două avioane de luptă F-16 pentru a intercepta aeronaveleSukhoi-27. U-2, un avion de recunoaştere american, ar fi fost ţintaurmăritorilor chinezi. Atât Taiwanul, cât şi Pentagonul au refuzat să confirme dezvăluirile.Dar, potrivit unor surse oficiale, pe 29iunie, Air Force a efectuat o operaţiune de rutină în spaţiul aerianinternaţional, în zona Mării Chinei de Est. Avionul U-2 ar fi decolat de la baza aeriană Kadenadin Okinawa (Japonia), ca parte a unui program de supraveghere a Chinei.Avioanele chinezilor Su-27 s-ar fi despărţit la un momentdat. Unul dintre ele ar fi întors înainte de a trece linia mediană pesteStrâmtoarea Taiwan, iar al doilea a continuat până când avioanele F-16 l-ar fiinterceptat. Nu se cunoaşte modul în care cele douăSu-27 au fost capabile să urmărească avionul U-2, care, în mod normal, zboarăla altitudini mult mai mari decât avioanele de luptă.

AntecedenteA fost pentru prima dată când avioanele de război aleChinei au trecut linia în Taiwan din 1999 şi cel mai apropiat incident deîntâlnirea aeriană din 2001 dintre SUA şi China. Atunci, un avion derecunoaştere american EP-3 a fost acroşat de un avion de vânătoare chinez J-8în apropierea insulei Hainan. În urma coliziunii, avionul chinez s-a rupt îndouă şi pilotul a murit. Avionul american a fost nevoit să aterizeze de urgenţăpe teritoriu chinez, iar echipajul a fost reţinut, declanşând o crizăinternaţională. Marina SUA a dat vina pe pilotul chinezpentru că a zburat prea aproape de EP-3. De-a lungul timpului, China a cerutPentagonului să oprească toate zborurile americane de recunoaştere de-a lungulcoastelor Chinei, susţinând că acestea încalcă suveranitatea chineză.Pentagonul a respins plângerile, afirmând că zborurile au loc în spaţiul aerianinternaţional.

Interese şi conjuncturi

Incidentul cu avioaneleSu-27 vine şi pe fondul unei dezbateri între Congres şi administraţia Obama dacăSUA să vândă Taiwanului avioane avansate F-16 pentru a consolida forţele aerieneale insulei. Administaţiase opune vânzării modelelor 66 F-16 C/D,pentru că ar supăra China, care a tăiat, de două ori în ultimii ani, relaţiilemilitare cu Pentagonul pentru a protesta faţă de vânzările de armament americancătre Taiwan. China continuă să privească Taiwanul ca pe o parte ateritoriului său, chiar dacă relaţiile dintre cele două state s-au ameliorat înultimii doi ani.Pe de altă parte, americanii cred că, după un an derelativ calm, China a început afirmareadrepturilor discutabile în apele din jurul ţărmurilor sale. Beijingul a afirmatcă are un interes de bază în Marea Chinei de Sud şi a refuzat să poartediscuţii internaţionale pentru a rezolva disputele. Marea Chinei de Sud face legătura între cele maiimportante strâmtori ale Asiei de Est, fiind cea mai circulată rută comercialămaritimă din lume după volumul de marfă care o tranzitează. Totodată, MareaChinei de Sud are rezerve importante de petrol, ceea ce face ca toate ţărilecare au ieşire la această mare să aibă pretenţii asupra apelor teritoriale alecelorlalte ţări.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-07-17Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

SILE
27 Iul 2011

China poate alege intre doua drumuri: sa devina fiara care iese din mare si se indreapta spre pieire, sau sa se gindeasca la cetatenii ei si sa caute o cale pasnica de dezvoltare si buna intelegere cu lumea. Eu le urez celor ce o conduc sa aleaga calea pasnica. Cine ridica sabia, de sabie va pieri. O zi buna !

Adauga un comentariu

Random image