2017-01-19 06:39

EXTERNE


Chinezii sar în ajutorul americanilor. Semne subtile de progres în relaţiile SUA - China

 |  18:22
Chinezii sar în ajutorul americanilor. Semne subtile de progres în relaţiile SUA - China

Vizită crucială apreşedintelui chinez la Washingtonpentru relaţiile bilaterale SUA - China. Hu Jintao a fost sărbătorit miercuri, cu fastul specific unei vizite destat, inclusiv o cină generoasă cu unii dintre cei mai puternici oameni dinWashington şi nu numai. După ce, în 2006, fostul preşedinte George W. Bush îirefuza preşedintelui Hu Jintao cel mai înalt nivel al unei vizite potrivitcodului protocolului Casei Albe, din cauza abuzurilor împotriva drepturiloromului în China, acum, protocolul pregătit de Casa Albă a dovedit căpreşedintele Obama consideră relaţia bilaterală cu China esenţială pentruevoluţiile din acest secol.

Pe lângă întâlnirile la nivel înalt, partea americană aorganizat şi numeroase întâlniri cu mediu de afaceri, un punct-cheie alrelaţiilor bilateriale. Analiştii spun că vizita lui Hu este cea maiimportantă deplasare făcută de un lider chinez în ultimii 30 de ani, având învedere dezvoltarea militară şi economică a Chinei şi climatul diplomatic.Relaţiile dintre cele două părţi au fost tensionate de chestiuni legate decontrolul monedei şi de dispute comerciale şi pe tema drepturilor omului. Preşedintele Barack Obama a urmărit să-i asigure peamericani că nu trebuie să se teamă de creşterea economică a Chinei, folosindvizita preşedintelui chinez Hu Jintao pentru a anunţa crearea de locuri demuncă şi oportunităţi de afaceri în valoare de miliarde de dolari pentrucompaniile americane. Acesteadin urmă au avut întotdeauna o relaţie de dragoste-ură cu China. Însă separe că a venit momentul acordurilor. Statele Unite şi China au ajunsla o înţelegere privind încheierea unor acorduri comerciale în valoare de 45miliarde de dolari. Unul dintre acorduri vizează cumpărarea de200 de aeronave Boeing de către partea chineză, pentru 19 miliarde de dolari,care ar putea contribui lacrearea de 235 mii de locuri de muncă în SUA, în plus faţă de jumătate demilion de locuri de muncă în SUA, generate deja din exporturile către China învalaore de 100 miliarde de dolari, anual. Alte acorduri au fost anunţate cu Caterpillar Inc, Inc Cummins,Westinghouse Electric Corp, Honeywell Internaţional Inc. şi Alcoa Inc. Lideriide afaceri în cadrul reuniunii au inclus directori executivi de la Microsoft,GE, Westinghouse, Coca-Cola Co, DuPont Co, Intel Corp etc.

Chiar dacă diferenţele dintre SUA şiChina rămân, Obama a spus că, de când s-au normalizat relaţiile dintre celedouă părţi, au fost realizate progrese în schimbul de opinii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-05-04Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image