2017-01-18 08:16

EXTERNE


CIA şi MI6 conduc din umbră ostilităţile în Libia

 |  19:04
CIA şi MI6 conduc din umbră ostilităţile în Libia
Întimp ce preşedintele Obama a insistat că nu există trupe militare americane lasol care să participe la campania libiană, New York Times a dezvăluit că CIAare agenţi pe teren în Libia de mai multe săptămâni, ca parte a unei forţe dinumbră a occidentalilor. Totodată, Reuters a obţinut informaţii,potrivit cărora preşedintele SUA asemnat un document secret prin care a autorizat intervenţia secretă aguvernului american în sprijinul forţelor rebele care doresc înlăturarealiderului libian, Muammar Gaddafi.

Agenţi aiCIA au fost mobilizaţi pe teren, în Libia, pentru a contacta rebeliunea şi aghida loviturile coaliţiei, a anunţat cotidianul New York Times. Atât CIA, cât şiCasa Albă au refuzat să comenteze dezvăluirile din presă. Mai mulţi membri aiCIA sunt mobilizaţi pe teren, "în grupuri mici", de mai multesăptămâni, având misiunea să colecteze cât mai multe informaţii desprecolonelul Gaddafi. În plus faţă de prezenţa CIA în Libia, compusă dintr-unnumăr necunoscut de americani, au fost mobilizaţi zeci de membri ai forţelorspeciale britanice şi agenţi din cadrul serviciului de spionaj MI6 pentru aculege informaţii asupra poziţiilor forţelor loiale regimului, dar şi despredepozitele de muniţie şi armament ale colonelului Gaddafi. Oficialii americani speră căinformaţii similare colectate de către ofiţerii de informaţii americani -inclusiv amplasarea depozitelor de muniţie ale coloneluluiGaddafi - ar putea slăbiforţele militare ale regimului, suficient pentru a încuraja trădări înrândurile acestora. În plus, spionii americani se întâlnesc cu rebelii pentru acunoaşte mai bine grupurile care se opun lui Gaddafi. Cu câteva săptămâniîn urmă, preşedintele Obama a semnat un document secret care autorizează CIA săfurnizeze arme şi tot sprijinul necesar pentru rebelii libieni. Dar,potrivit oficialilor americani, armele nu au fost încă livrate în Libia, pentrucă administraţia Obama ar dezbate încă efectele ofertei către grupurile derebeli. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a declaratmiercuri după-amiază, reacţionând faţă de aceste dezvăluiri, cărefuză să "vorbească despre probleme de informaţii" secrete.

Deoarece scopul publicdeclarat al campaniei libiene nu este în mod explicit să răstoarne guvernulcoloneluluiGaddafi, războiulclandestin care se desfăşoară acum este semnificativ diferit de campania dinAfganistan din 2001. Pe atunci, trupele CIA şi trupele Forţelor Speciale au lucrat alături de miliţiile afgane, ajutândla avansul rebelilor în oraşe importante, cum ar fi Kabul şi Kandahar. CIA şi serviciilebritanice de informaţii au fost intens concentrate pe Libia în urmă cu opt ani,înainte şi în timpul efortului pentru a obţine de la colonelul Gaddafirenunţarea la programul de arme nucleare. După parafarea acordului în toamnaanului 2003, regimul a permis CIA şi altor experţi americani să evaluezeechipamentul nuclear din Libia. Odată ce programul de arme a fost eliminat,agenţiile de informaţii s-au reorientat către alte zone. Dar, odată cu noileevenimente, agenţiile americane de spionaj au desfăşurat o activitate intensăpentru a relua legăturile cu informatorii din Libia şi pentru a afla mai multedespre liderii militari ai ţării.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639241-01-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image