2017-01-19 04:19

EXTERNE


Clinton: Gaddafi explorează opţiunile pentru exil. Coaliţia a negociat ţara care va prelua comanda operaţiunilor din Libia

 |  18:46
Clinton: Gaddafi explorează opţiunile pentru exil. Coaliţia a negociat ţara care va prelua comanda operaţiunilor din Libia
Colonelul Gaddafi explorează opţiunile pentru exil, a declarat HillaryClinton, secretarul de Stat al SUA, într-un intreviu la ABC. Ea s-a ferit sădezvăluie dacă SUA suntîncrezătoare că liderul libian va renunţa la putere şi va părăsi Libia. Potrivit acesteia, persoane dinanturajul lui Muammar Gaddafi contactează aliaţi din întreaga lume, explorând"opţiunile".

"Amauzit că oameni apropiaţi deel contactează persoanedin întreagalume - Africa, Orientul Mijlociu, Europa, America de Nord -, întrebând ce estede făcut, cum pot ieşi din actuala situaţie, ce urmează să se întâmple", aspus Clinton. "Nu ştiu ca el personalsă fi acţionat astfel, dar ştiucă asta au făcut oameni în numele său", a adăugat ea. În opinia sa, “o parte este teatru, o parte este ceva de genul sătransmitem un mesaj unui grup, un alt mesaj altcuiva". Conluzia lui Clinton este că se tatonează, seexplorează anumite variante.

Ea a mai dezvăluitcă Guvernul SUA a primit rapoarte neconfirmate potrivit cărora cel puţin unul dintrefiii lui Gaddafi ar fi fost ucis în raiduri, dar nu există suficiente dovezi înacest sens. Cazul a fost mediatizatla începutul acestei săptămâni, cum că Khamis Gaddafi, 27 de ani, a fost ucisde un pilot Air Force, care a întreprins o misiune "kamikaze".Rapoartele au spus că şeful Brigăzii Khamis a murit de arsuri în spital în urmaatacului, dar infromaţiile au fost negate de reprezentanţii regimului.

Totodată, Clinton şi-aexprimat optimismul, spunând că SUA vor transfera conducerea operaţiunii uneialte ţări, în câteva zile, reiterând că obiectivul lui Barack Obama în aceastămisiune nu este înlăturarea lui Gaddafi, ci împiedicarea ucideriicivililor. Ea a declarat că suntpuse la punct detaliile legate de ţara care va prelua conducerea, dar asubliniat că NATO va avea un rol de prim-plan. Dealtfel, s-a speculat că preluarea conducerii operaţiunilor de către unstat membru NATO, dar folosind structura de comandă a NATO, ar fi o alegerea decompromis la care vor ajunge ţările coaliţiei.

Comentariile lui Hillary Clinton au venit după ce Gaddafi a ţinut un discursmarţi noapte târziu la Tripoli, prima apariţie publică din 15 martie, înaintede începerea atacurilor aeriene. El a apărutînmijlocul susţinătorilor săi care se strânseseră la complexul bombardat duminicăde coaliţia internaţională şi i-a asigurat că atacurile occidentale îldistrează şi vor obţine victoria în final, pentru că "toate armateleislamiste" li se vor alătura. "Trăiască Islamulde pretutindeni! Toate armatele islamice trebuie să ia parte la bătălie, toatepopoarele libere trebuie să ia parte la bătălie. (...) Victoria va fi anoastră în final!", a spus Muammar Gaddafi. El a adăugat, de asemenea, că "masele sunt cea mai puternică apărareantiaeriană".

NATO se lasă aşteptată

Oficial, NATO nu a luat încă nici o decizie cu privire laimplicarea sa în consolidarea zonei de interdicţie aeriană deasupra Libiei,negocierile fiind încă în desfăşurare. Ambasadorii NATO s-au reunit pentru a şaseaoară miercuri. Cu toate acestea, potrivit unui oficial de la Bruxelles, nave derăzboi ale NATO vor începe să patruleze în largul coastelor libiene pentru aface să fie respectat embargoul asupra armelor decretat împotriva Libiei deOrganizaţia Naţiunilor Unite, fiind pus la punct un acord despre modul în careNATO îşi va asuma responsabilitatea pentru menţinerea zonei de excludereaeriană din Libia. Oficialul NATO, care a ţinut să-şi păstreze anonimatul, aprecizat că misiunea navală pentru impunerea respectării embargoului va ficomandată de la centrul operaţional al NATO din Napoli. El a mai spus că mai multe ţări, se pare, vor contribui cu nave de războila această forţă operaţională.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-10-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image