2018-12-10 10:47


Comisia Europeană evaluează impactul economic: Milioane de migranţi până în 2017

 |  16:52
Comisia Europeană evaluează impactul economic: Milioane de migranţi până în 2017

Comisia Europeană a estimat joi că până în 2017 în Uniunea Europeană vor sosi trei milioane de migranți, care încearcă să scape de războaie și sărăcie. „În total, încă trei milioane de persoane ar urma să sosească în Uniunea Europeană în perioada vizată de aceste previziuni”, respectiv 2015 - 2017, relevă documentul de 200 de pagini prezentat joi de executivul UE, citat de Agerpres.

Aceste previziuni oferă o primă evaluare a impactului economic produs de sosirea în UE a unui mare număr de solicitanți de azil. „Deși pe termen scurt cheltuielile publice suplimentare conduc la creșterea PIB-ului, pe termen mediu este de așteptat să se producă un impact pozitiv suplimentar asupra creșterii economice ca urmare a sporirii ofertei de forță de muncă, cu condiția de a se aplica politici judicioase, care facilitează accesul la piața muncii”, se menționează într-un comunicat al CE.

Într-o conferință de presă, comisarul european pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici, a estimat că afluxul de refugiați în Europa ar urma să aibă un impact slab asupra creșterii economice, dar pozitiv pentru UE în ansamblul său. Moscovici a adăugat că PIB la nivelul UE va spori cu 0,2-0,3% până în 2017, prognoză care ține cont atât de cheltuielile publice suplimentare, cât și de aportul forței de muncă suplimentare pe piața muncii.

Record în Germania

Germania a înregistrat în luna octombrie cifra record de 181.166 de migranți care urmează să solicite azil, numărul total al migranților care au sosit anul acesta în Germania ajungând la 758.473, a informat joi Ministerul de Interne. Dacă numărul celor care sosesc continuă să se mențină la același nivel în ultimele două luni ale lui 2015, atunci cele mai recente estimări ale guvernului, care vorbeau de 800.000 până la un milion de migranți sosiți în acest an, vor fi depășite în mod semnificativ. Datele provin de la sistemul EASY german care contabilizează migranții care sosesc în țară și intenționează să solicite azil, însă nu au făcut încă acest lucru. Luna septembrie a depășit deja toate recordurile cu 163.772 de sosiri. Astfel, 88.640 de persoane care afirmă că provin din Siria au ajuns în octombrie în Germania, crescând numărul total al acestora la 243.721 începând din luna ianuarie. Circa 31.000 de cetățeni afgani au ajuns de asemenea luna trecută în Germania, dublând aproape numărul total al acestora, care a ajuns la 67.191. Germania a avertizat că va crește numărul afganilor expulzați pentru a face față acestui aflux nejustificat, potrivit Ministerului de Interne. În același timp, statele din Balcani nu se mai află în primele cinci țări de origine ale migranților, în condițiile în care autoritățile germane și-au intensificat campaniile și măsurile pentru a stopa intrarea în țară a cetățenilor albanezi, kosovari sau sârbi care soseau în masă, deși, statistic, șansele lor de a obține statut de refugiat sunt mai mici de 1%.

Berlinul încearcă în zadar de luni întregi să împartă între membrii Uniunii Europene sarcina primirii migranților care doresc în marea lor majoritate să ajungă în Germania.

Stockholmul cere ajutor

Suedia va solicita un ajutor de urgență din partea Uniunii Europene pentru a gestiona numărul record de solicitanți de azil, a anunțat, joi, guvernul de la Stockholm. „Situația este foarte, foarte tensionată. Am decis ca Agenția Suedeză pentru Migrații să solicite finanțare europeană din Fondul pentru Azil, Migrație și Integrare”, a declarat ministrul pentru ocuparea Forței de Muncă, Ylva Johansson. Agenția Suedeză pentru Migrații previzionează că până la 190.000 de solicitanți de azil vor sosi în această țară în anul în curs, dublu față de precedentul record din anii 1990.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-05

TAGURI: migranti, comisia europeana, azil, economic
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...