2018-10-15 21:23


Concluzia unui judecător britanic. Putin a “aprobat probabil” uciderea disidentului Litvinenko

 |  19:13
Concluzia unui judecător britanic. Putin a “aprobat probabil” uciderea disidentului Litvinenko

Președintele rus Vladimir Putin a 'aprobat probabil' uciderea opozantului rus Aleksandr Litvinenko la Londra, în 2006, de către doi agenți ruși, a apreciat joi un judecător britanic în concluziile anchetei publice asupra morții fostului ofițer FSB (ex-KGB) prin otrăvire cu poloniu radioactiv, relatează AFP, citată de Agerpres.

Acest verdict riscă să reaprindă tensiunile cu Kremlinul, care a denunțat rapid această anchetă, după ce negase constant orice implicare în moartea opozantului rus, otrăvit cu poloniu-210, o substanță radioactivă extrem de toxică și aproape imposibil de detectat.

“Operațiunea FSB (fostul KGB) a fost probabil aprobată de Patrușev (ex-șeful FSB) și de asemenea de președintele Putin”, a menționat magistratul Robert Owen în concluziile sale.

Există “indicii puternice că statul rus este responsabil pentru moartea lui Litvinenko”, a insistat el.

Aleksandr Litvinenko (43 de ani) a decedat în urma otrăvirii cu poloniu-210 la sfârșitul lunii noiembrie 2006, la trei săptămâni după o întâlnire în timpul căreia a băut un ceai la Millennium Hotel, în centrul Londrei, cu doi foști agenți ruși, Andrei Lugovoi, astăzi deputat din partea unui partid naționalist (LDPR, al lui Vladimir Jirinovski) și Dmitri Kovtun, om de afaceri. 

“Sunt sigur că dnii Lugovoi și Kovtun au pus poloniu-210 în ceainic la 1 noiembrie 2006. Sunt sigur că au făcut-o cu intenția de a-l otrăvi pe Litvinenko”, consideră judecătorul Owen.

Marina Litvinenko, văduva opozantului rus Aleksandr Litvinenko, a cerut joi Londrei “sancțiuni” împotriva Rusiei și a președintelui Vladimir Putin, după publicarea concluziilor anchetei publice britanice. “Acum este timpul ca (premierul britanic) David Cameron să acționeze”, a spus ea. Diplomația rusă a denunțat ancheta, considerând-o “motivată politic” și lipsită de ‘transparență”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declarase anterior că Moscova ‘nu este interesată” de concluziile anchetei britanice, dar că va studia raportul magistratului Owen.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-21

TAGURI: judecator britanic, vladimir putin, litvinenko
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...