2019-03-25 22:32


Condiţii dure pentru greci. Europa se zbate să obţină un nou acord de salvare pentru Grecia

 |  19:40
Condiţii dure pentru greci. Europa se zbate să obţină un nou acord de salvare pentru Grecia

Mai multe surse au dat ca sigură deciziaFMI de a nu plăti partea sa dintranşa de ajutor pentru Grecia la sfârşitul lunii, dar creditorul global va luaprobabil parte la orice program nou,singura cale de a-i salva pe greci de la faliment, scrie ziarul germanFrankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Presiunea FMI urmăreşte ca UE săgaranteze nevoile de finanţare ale Greciei pentru anul următor. Însă Uniunea Europeană nu este de acord săbage mâna în buzunar atât de ușor.

"Se aşteaptă la oagravare a relaţiilor dintre toţi partenerii - instituţiile internaţionale,guvernele naţionale şi jucători pe piaţa internă din Grecia - şi summitul Europeandin 24 iunie," a declarat o sursă din cadrul UE, implicată în discuţiileprivindplanurile de ajutor financiar. "Europenii sunt încă extrem de divizaţi.Vedem că instituţia FMI a devenit maiconservatoare şi joacă lucrurile ca la carte, devenind refractară la risc",a declarat şi un analist economic. Statele Unite ale Americii, cel mai mare acţionaral FMI, a susţinut salvarea zonei euro până în prezent pentru a menţinestabilitatea financiară la nivel mondial. Într-adevăr, preşedintele BarackObama s-a întâlnit cu cancelarul german, Angela Merkel, anul trecut, pentru asusţine planurile de salvare pentru Grecia şi Irlanda. Darîndoielile sunt în creştere acum. Un diplomat occidental a declarat că, înochii Washingtonului, o restructurare a datoriei greceşti este "100 lasută inevitabilă".

Oficialieuropeni au anunţat că UE lucrează la un al doilea pachet de asistenţăfinanciară pentru Grecia, convenit cu toţi jucătorii, încercând să acorde baniiluna următoare şi să evite riscul intrării ţării în incapacitate de plată, faptcare ar putea declanşa un efect de domino printre alte state slabe din zonaeuro. Oficialii au afirmat pentru Reuters că un nou pachet de asistenţăfinanciară, de 65 miliarde de euro, va implica un mix de credite de la UE şiFMI pentru care se vor solicita garanţii şi măsuri suplimentare de majorare aveniturilor, inclusiv supervizarea externă a programului de privatizare aGreciei şi agenţii intrenaţionale care se vor ocupa de colectarea taxelor grecești.”Se vor solicita garanţii pentru noile credite şi asistenţa tehnică a UE -implicarea UE în procesul de privatizare”, a declarat o sursă care a doritsă-şi păstreze anonimatul. Oparte a programului ar fi furnizat de către fondul de salvare din zona euro şio parte mai mică, jumătate din cota UE, de FMI. Restul de bani vor fi colectaţidin vânzările de active de guvernul elen.

Anul trecut, Grecia a obţinut un pachet de asistenţă financiară de 110 demiliarde de euro de la FMI şi UE, dar de atunci nu a reuşit să-şi reducădeficitul aşa cum a promis, crescând riscul intrării în incapacitate de platăpentru datoria de 327 miliarde de euro, echivalentă a 150% din PIB. Pentru aasigura acordarea noii tranşe de 110 de miliarde de euro de la FMI şi UE,autorităţile de la Atena au decis recent să dea startul privatizărilor şi săpună la punct măsuri fiscale în valoare de şase miliarde de euro pentru aconvinge creditorii şi piaţa că poate plăti datoriile fără restructurare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-07-31
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...