2017-01-18 03:41

EXTERNE


Conflictul cu Iranul îi va fi impus lui Obama

 |  21:00
Conflictul cu Iranul îi va fi impus lui Obama

Cât de departe vor ajunge tensiunile dintre SUA şi Iran? Este puţin probabil ca preşedintele Barack Obama să meargă la urne în noiembrie cu Satele Unite angajate într-un război fierbinte cu Iranul, dar există un pericol tot mai mare că evenimentele ar putea conspira pentru a lua decizia în locul său, scrie „Time”.

O temă dominantă a politicii administraţiei Obama a fost aceea de a împiedica acţiuni unilaterale ale Israelului în Iran. Actuali şi foşti oficiali ai administraţiei au spus că preşedintele SUA va lua măsuri militare în cazul în care alte metode nu reuşesc să oprească Iranul în legătură cu construcţia armelor nucleare. Dar ameninţările cu acţiuni militare ale „poliţistului rău”, Israelul, şi sancţiunile „poliţistului bun”, SUA, nu au schimbat calculele Iranului privind extinderea capacităţilor nucleare, scrie „Time”. Cele mai recente sancţiuni care au ca scop oprirea Iranului să vândă petrol sunt tratate de către iranieni drept un semn că SUA şi partenerii săi încearcă să răstoarne regimul clerical - o evaluare care încurajează autorităţile de la Teheran să continue programul nuclear. Indiferent de nivelul de educaţie şi de opţiunile politice, iranienii consideră problema nucleară o chestiune naţionalistă. „Washington Post” a cauzat agitaţie săptămâna trecută când a citat un „înalt oficial american din zona informaţiilor” spunând că obiectivul noilor sancţiuni este de a da jos regimul de la Teheran. Sancţiunile şi loviturile aeriene israeliene sunt două elemente cu potenţial conflictual asupra cărora Casa Albă are puţin control, ca şi asupra războiului sub acoperire împotriva Iranului.

Cine va da prima lovitură?

Cei care ar putea lua decizia de a porni un război din mâinile lui Obama sunt iranienii. Potrivit analiştilor, „o ţară care se confruntă cu război economic ar putea aminti lumii că poate face şi ea rău”. În acest moment există un joc diplomatic de sumă zero: îmbogăţirea echivalează cu înarmarea, iar sancţiunile - cu schimbarea regimului. Pe lângă acesta, politica internă a fiecărei părţi militează împotriva deciziilor de consolidare a încrederii în concesiile altora. Iar istoricul conducerii iraniene sugerează că lupta clandestină şi sancţiuni efective sunt mai susceptibile de a împinge Teheranul să răspundă cu escaladarea unui conflict. Specialiştii consideră că presiunile îi vor determina peiranieni să iniţieze lupta. „Cea mai bună tactică de a iniţia un conflict de la Pearl Harbor”, conchid analiştii de politică externă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-03-02

TAGURI: Iran, SUA, razboi, sanctiuni, Brack Obama, Time, arme nucleare, Pearl Harbor, petrolComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image