2018-10-18 15:30


Control la graniță în Suedia și Danemarca. Scandinavii introduc măsuri pentru limitarea valului de imigranți

 |  19:43
Control la graniță în Suedia și Danemarca. Scandinavii introduc măsuri pentru limitarea valului de imigranți

Două țări scandinave, Suedia și Danemarca, au luat măsuri împotriva fluzului de imigranți punând în acțiune controale la frontiere. Mai întâi Suedia, începând din noaptea de duminică spre luni, a introdus controlul actelor la pasagerii care veneau dinspre Danemarca, țară cu care se învecinează la sud. Câteva ore mai târziu, premierul danez, Lars Lokke Rasmussen, a anunţat că Danemarca introduce controale temporare la frontiera cu Germania. El a precizat că este o măsură temporară, dar nu a spus și pentru cât timp va fi aplicată.

Guvernul Germaniei a reacționat prin purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Martin Schäfer, care a declarat că principiile Schengen şi ale liberei circulaţii în interiorul Uniunii Europene sunt „în pericol”, odată cu reintroducerea de către Danemarca a controlului la granița comună.

„Libera circulaţie este un bun preţios” și „Spaţiul Schengen este foarte important, dar este în pericol”, a spus Schäfer.

Premierul danez, Rasmussen, a mai declarat că se vor introduce „controale temporare la frontieră dar în mod adecvat”, adică nu vor fi probleme pentru cetățenii „obișnuiți” din Danemarca și Germania care vor trece granița dintre cele două state.

Rasmussen a mai precizat că decizia Guvernului pe care îl conduce este o urmare a hotărârii Suediei de a cere identificarea persoanelor care vin din Danemarca.

"Dacă Uniunea Europeană nu poate să-şi protejeze frontierele externe, şi mai multe ţări vor fi forţate să introducă la graniţe controale temporare", a avertizat premierul danez.

Suedia a anunţat prima că începând din noaptea de duminică spre luni, a trecut la controlul identității persoanelor care intră pe teritoriul său dinspre Danemarca pentru a limita numărul imigranților. Astfel, călătorii trebuie să prezinte la frontieră un act de identitate valabil pentru a putea trece peste podul Öresund care unește cele două țări. În Gara daneză Kastrup şi pe aeroportul din Copenhaga, de unde pleacă trenuri care traversează podul către Suedia au fost instalate aproximativ 30 de puncte de trecere. Aceeași măsură se aplică feriboturilor. Începând de luni, companiile de transport vor fi amendate dacă pasagerii intră în Suedia fără un act de identificare foto.

Suedia se confruntă cu cel mai mare număr de imigranţi dintre statele europene, după Germania. Aproximatv 160.000 de solicitări de azil au fost depuse în Suedia în 2015, cei mai mulţi solicitanţi fiind refugiaţi sirieni, irakieni sau afgani.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-04

TAGURI: control, granita, suedia, danemarca, val, imigranti
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...