2017-01-18 10:14

EXTERNE


Controverse după ce SUA şi alte 27 de ţări au umblat la rezervele strategice de petrol

 |  15:06
Controverse după ce SUA şi alte 27 de ţări au umblat la rezervele strategice de petrol
StateleUnite şi alte 27 de ţări au convenit să elibereze 60 milioane de barili de petroldin rezervele strategice pentru a duce temporar preţurile petrolului la unminim, într-un efort controversat pentru a sprijini economia fragilă la nivelmondial, relatează Wall Street Journal. Anunţul vine după ce OrganizaţiaStatelor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu a reuşit să crească producţia la oreuniune desfăşurată la 8 iunie şi în pofida asigurărilor Arabiei Saudite că vamajora unilateral producţia. Prima dată când membrii AIE aufost de acord să umble la stocuri a fost în urma invaziei Irakului din Kuweitîn 1990. Al doilea moment a fost în anul 2005, după uraganul Katrina care adeteriorat platforme marine de petrol, conducte şi rafinăriile din GolfulMexic. Oficialii Casei Albe au declarat că ideeade a se atinge pentru a treia oară de rezerve au apărut la sfârşitul luniiaprilie, când s-a ajuns la creşteri de 120 de dolari pe baril.

Preţulla petrol au scăzut sub 90 de dolari pe baril, pentru prima dată în patru luni,după ce SUA şi AIE au declarat că vor elibera 60 milioane de barili de petrolpentru a compensa întreruperile de aprovizionare cauzate de tulburările înLibia. Casa Albă a declarat că decizia de a umbla la robinetul rezervelorstrategice este menit să ajute la înlocuirea celor 140 milioane de barili dinproducţia de petrol care s-au pierdut ca urmare a trei luni de conflict în Libia şi pentru a stimula livrările în timpulsezonului estival. Libia, membră a OPEC,exporta circa 1,2 milioane de barili pe zi înaintea declanşării revoltelor careau blocat producţia.

Darintervenţia a atras critici din partea industriei petroliere, a grupurilor deafaceri şi a republicanilor din Congres, care l-au acuzat pe preşedinteleBarack Obama că merge pe o soluţie de moment, în loc să accepte propunerile lorde a stimula creşterea producţiei de petrol intern. Totodată, decizia a nedumerit şi analiştii, care spun cădupă perturbarea libiană, a avut loc o rearanjare logistică de aprovizionare şică majoritatea rafinăriilor funcţionează adecvat, astfel că nu era necesară oastfel de soluţie. În aceste condiţii, experţii cred că, de fapt, mişcarea vizeazăun impact psihologic şi unul politic în SUA. Alegerile care se prefigurează laorizont au pus politicienii în defensivă faţă de preţurile la pompa. Totodată, mai multe studii arată că 10 din 11 recesiunipostbelice din SUA au fost legate de preţul petrolului. „Corelaţia dintreşocurile petroliere şi recesiunile economice pare a fi prea puternică pentru afi doar o coincidenţă”, scria un profesor de economie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-04-23Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image