2018-12-17 11:52


Corina Creţu: Trebuie să învățăm din lecțiile trecutului. Există regiuni care poartă în continuare cicatricile crizei

 |  07:48
Corina Creţu: Trebuie să învățăm din lecțiile trecutului. Există regiuni care poartă în continuare cicatricile crizei

Corina Creţu, comisar european pentru politică regională, a precizat, într-un comentariu apărut luni în ediția electronică a publicației New Europe, că ne revenim din criza economică și financiară care a zguduit lumea în 2008, dar multe dintre regiunile și orașele noastre poartă în continuare „cicatricile crizei”.

„UE a revenit pe calea creșterii, dar multe dintre regiunile și orașele noastre poartă în continuare cicatricile crizei, care a șters câștigurile provenind din convergența socială și economică realizate în mai multe state membre începând cu anul 2000, inversând tendința reducerii disparităților regionale”, notează aceasta.

Corina Creţu a vorbit şi despre criza refugiaţilor, „una dintre cele mai mari provocări” a UE.

„În paralel, ne confruntăm cu una dintre cele mai mari provocări pe care le-am avut vreodată de abordat ca Uniune, criza refugiaților. Și când Europa reprezintă un refugiu de speranță și stabilitate pentru sute de mii de refugiați, asistăm la ascensiunea mișcărilor care aleg să întoarcă spatele Europei, dezvăluind că, în unele țări, cetățenii și-au pierdut încrederea în UE. Adeseori, ei sunt pe cale să își piardă încrederea pentru că se simt ca și când, în mijlocul dificultăților și când au nevoie de ea cel mai mult, Europa este de negăsit. Europa este oriunde. Fondurile Structurale și de Investiții Europene fac diferența. Acestea reprezintă principalul instrument de investiții al UE, acționând pe teren pentru a schimba viața de zi cu zi a oamenilor și acordând sprijin adaptat în funcție de nevoile specifice pe întreg teritoriul nostru. Fondurile Structurale și de Investiții Europene oferă, de asemenea, un sprijin solid în fața provocărilor cu care se confruntă UE (...).Deoarece criza refugiaților s-a intensificat, ne-am arătat disponibilitatea de a exploata flexibilitatea fondurilor pentru a sprijini agenda UE privind migrația”, mai precizează Corina Creţu.

Comisarul european a mai afirmat că „nu există pași mici atunci când te ocupi de criza refugiaților; fiecare acțiune, fiecare inițiativă contează pe teren”.

„Fondurile Structurale și de Investiții Europene pot sprijini proiectele pentru a răspunde atât nevoilor pe termen scurt — în primul rând de cazare, spitale mobile, salubritate, alimentare cu apă—, cât și celor pe termen lung, ajutând migranții și refugiații să își găsească locul lor în cadrul societății. Ne aflăm la începutul unui drum lung, și de aceea vom continua să ne gândim la noi moduri de a face față acestei crize, aprofundând sinergiile dintre fonduri și alte politici ale UE și acționând în strânsă colaborare cu statele membre pentru a găsi soluții comune, de asemenea în cadrul programelor noastre de cooperare transfrontalieră și strategii macroregionale”, afirmă Corina Creţu.

Aceasta a ţinut să precizeze că „este datoria noastră să învățăm din lecțiile trecutului și să asigurăm, pe lângă o bună gestionare, o monitorizare riguroasă a performanței programelor în următorii ani”.

„Aceasta este singura modalitate de a garanta că Fondurile Structurale și de Investiții Europene vor stabili condiții corecte pentru ca proiectele de calitate să se dezvolte, pentru ca întreprinderile să prospere și pentru ca viața de zi cu zi a oamenilor să se îmbunătățească, toate ducând la un nou început în Europa”, mai scrie comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, în comentariul său.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-05

TAGURI: corina cretu, trebuie, invata, lectie, trecut, regiune, cicatrice, criza
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...