2019-01-24 10:45


Corupţia atârnă greu de gâtul Guvernului de la Sofia. Bruxelles-ul anunţă că nu există vreo legătură între MCV şi aderarea la Schengen

 |  15:25
Corupţia atârnă greu de gâtul Guvernului de la Sofia. Bruxelles-ul anunţă că nu există vreo legătură între MCV şi aderarea la Schengen

Bruxelles-ul a anunţat, luni, că raportul pentru Bulgaria, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), programat pentru 18 iulie, nu va conţine concluzii politice. Astfel, Mark Gray, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene (CE), a contrazis presa bulgară care susţinea că Executivul european ar putea sugera amânarea aderării fostei ţări comuniste la Schengen pe fondul nominalizărilor controversate în domeniul securităţii, explicând că nu se va face nicio legătură între MCV şi aderarea Bulgariei şi României la spaţiul de liberă circulaţie.

Tot luni, şeful statului bulgar, Rossen Plevneliev, a contestat puternic desemnarea noului consilier diplomatic şi de securitate în cadrul Guvernului după ce recent ample proteste au cuprins ţara ca reacţie la nominalizarea controversatului magnat de presă Delyan Peevski în fruntea  Agenţiei de Securitate Naţională (DANS).

Reţetă simplă

Economistul american Steve Hanke, respectat în Bulgaria, unde este cunoscut drept 'tatăl consiliului monetar', care a fost introdus în 1997 şi a pus capăt hiperinflaţiei, consideră că reducerea corupţiei are o reţetă simplă. Acesta a recomandat Guvernului Oreşarski să depună toate eforturile pentru reducerea acestui fenomen. Potrivit lui Hanke, Sofia ar trebui să reducă administraţia publică prin disponibilizarea unor miniştri şi funcţionari de stat. Fără stat nu ar exista nici corupţia, a argumentat economistul după ce a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei Bulgare de Ştiinţe. "Cel mai important este să se reducă administraţia publică, pentru că de acolo vine corupţia. Oamenii protestează deoarece corupţia este prea mare. Ei nu au speranţe mari, nici aşteptări mari", a declarat savantul la o reuniune la care a fost prezent şi premierul Plamen Oreşarski. Datorită consiliului monetar, leva bulgărească este legată de euro la un curs permanent de 1,95583 leva pentru 1 euro.

Încă o numire controversată

Plevneliev a calificat luni drept 'scandaloasă' nominalizarea lui Boian Ciukov în funcţia de consilier al primului ministru pe probleme de diplomaţie şi securitate. 'Dacă vorbim de nominalizări scandaloase, după cea a lui Delyan Peevski la conducerea DANS, nu îmi ascund marea preocupare nici faţă de cea al lui Ciukov în funcţia de şef al Consiliului de Securitate de pe lângă Consiliul de Miniştri, adică responsabilul cu serviciile' de securitate, a subliniat preşedintele bulgar. 'Ciukov a făcut numeroase declaraţii în favoarea Uniunii Eurasiatice a lui Putin', a avertizat Plevneliev. De altfel, Ciukov s-a mai remarcat în trecut şi prin declaraţii critice faţă de apartenenţa Bulgariei la UE şi NATO. Ciukov a mai fost secretar general al Consiliului guvernamental pentru Securitate Naţională pe vremea Guvernului Stanişev. Acesta a activat în cadrul serviciului de spionaj între anii 1980 şi 1988, lucrând sub acoperire diplomatică la Paris şi Madrid, potrivit comisiei care se ocupă de dosarele serviciilor secrete din perioada comunistă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-16
Citeste si:
Peevski, respins de Parlament
Bulgaria: Statul de drept, pus în pericol. Bruxelles-ul ţine Sofia sub observaţie

TAGURI: Sofia, corupţie, Schengen, MCV, CE
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...