2019-01-20 17:17


CRC al ONU chestionează Vaticanul despre abuzuri asupra copiilor

 |  07:13
CRC al ONU chestionează Vaticanul despre abuzuri asupra copiilor

CRC, Comitetul ONU pentru drepturile copilului, a transmis Vaticanului o listă de întrebări dure privind abuzurile asupra copiilor comise de preoţi catolici, relatează Reuters.

CRC a cerut "informaţii detaliate despre toate cazurile de abuzuri sexuale asupra copiilor comise de membri ai clerului, călugări sau maici" de la ultima dare de seamă a Sfântului Scaun în urmă cu circa 15 ani şi a stabilit ca dată limită pentru un răspuns ziua de 1 noiembrie.

Solicitarea postată pe site-ul CRC, a fost inclusă într-o 'listă de chestiuni', care să fie abordată atunci când Vaticanul va raporta în faţa sa în ianuarie despre activitatea Bisericii sub Convenţia ONU privind drepturile copilului, care datează din 1990.

Este pentru prima dată când Vaticanul este chestionat public de o comisie internaţională privind abuzurile asupra copiilor, care au afectat puternic poziţia Bisericii Romano Catolice în multe ţări.

CRC nu are puteri de constrângere, însă un raport negativ după audiere ar reprezenta o lovitură pentru Biserică, al cărei lider, papa Francisc, încearcă să facă uitate o serie de scandaluri după ce i-a succedat lui Benedict al XVI-lea, care a demisionat în februarie.

CRC a ignorat un avertisment al Vaticanului conform căruia s-ar putea retrage din Convenţia privind drepturile copilului dacă va fi presat prea mult în această chestiune.

Vaticanul a reamintit CRC de rezervele privind jurisdicţia şi alte aspecte asumate când a semnat acest pact global, într-un raport propriu de la sfârşitul lui 2011, publicat pe site-ul ONU în luna octombrie a anului trecut.

Vaticanul a precizat că o nouă 'interpretare' i-ar oferi motive 'să încheie sau să se retragă' din acest tratat.

CRC întrebă în solicitarea sa, cum s-a asigurat Vaticanul că preoţii care au comis abuzuri nu mai au contactat cu copii şi ce instrucţiuni a transmis pentru a garanta că acele cazuri cunoscute de Biserică sunt transmise poliţiei.

În mai multe ţări, inclusiv în SUA şi Irlanda, Biserica a fost acuzată că i-a mutat pe preoţii suspecţi dintr-o dioceză într-alta şi că se ocupă de aceste cazuri în secret.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-11

TAGURI: CRC, ONU, Vatican, abuzuri, copii
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...