2019-01-16 16:27


Creşte populaţia şi suprafaţa UE, odată cu aderarea Croaţiei

 |  11:43
Creşte populaţia şi suprafaţa UE, odată cu aderarea Croaţiei

Populaţia UE va creşte cu aproximativ 0,86%, iar teritoriului său cu 1,28%, de la 1 iulie, odată cu aderarea Croaţiei la Uniunea Europeană. Croaţia se va situa totodată pe ultimele locuri în UE în ceea ce priveşte PIB-ul mediu raportat la numărul de locuitori, informează luni Hina.

De la 1iulie, după aderarea Croaţiei, UE are în prezent cu aproape 4,4 milioane mai mulţi locuitori, totalul populaţiei Uniunii ajungând astfel la 508 milioane de locuitori.

Croaţia, pe ultimele locuri la PIB

PIB-ul pe cap de locuitor al Croaţiei, la momentul intrării sale în UE, este de 61% din media UE, situându-se pe ultimele locuri ale clasamentului, înaintea României şi Bulgariei, unde PIB-ul pe cap de locuitor este de 49% şi respectiv 47% din media UE. Croaţia este urmată îndeaproape de Cipru (62%), Ungaria şi Polonia (ambele 66%). Luxemburgul se află în fruntea clasamentului cu 271% din media UE.

Limba croată este de asemenea una dintre cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene.

Funcţionari în structurile UE

Croaţia are un comisar în ramura executivă a Uniunii - Neven Mimica, comisarul pentru protecţia consumatorilor. În actualul Parlament European, Croaţia dispune de 12 deputaţi.

Zagrebul are de asemenea dreptul la un membru la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene şi la Curtea Europeană de Conturi. Zagrebul va fi reprezentat de guvernatorul băncii centrale la Banca Centrală Europeană.

Croaţia va avea de asemenea, nouă membri atât la Comitetul Economic şi Social, cât şi la Comitetul Regiunilor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-01

TAGURI: UE, Croatia, populatie, suprafata, aderare
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...