2019-02-20 01:12


Criza nucleară de la Fukushima, departe de a se fi încheiat

 |  19:54
Criza nucleară de la Fukushima, departe de a se fi încheiat

Cea mai gravă criză nucleară din lume de după Cernobîl, cea din 11 martie 2011, de la Fukushima, lasă și acum urmări. Atunci, cele patru reactoare ale centralei nucleare din Japonia, aparținând companiei locale TEPCO (Tokyo Electric Power Company), au avut de suferit grav din cauza unui cutremur masiv și a tsunami-ului care i-a urmat acestuia. Nimeni nu poate spune nici acum cât de iradiată a fost zona. Cert este că Oceanul Pacific a suferit contaminări radioactive.

Azi, fostul prim-ministru japonez Naoto Kan a declarat că dezastrul nuclear de la centrala Fukushima nu s-a încheiat nici acum, la cinci ani de la declanșarea teribilei poluări. Acesta îl contrazice astfel pe actualul premier, care dă asigurări că totul e sub control.

"Nu există nicio îndoială" că materiale radioactive s-au scurs în mare după ce s-au amestecat cu apa subterană, a declarat Kan Clubului Național de Presă, la  Washington, citat de publicația The Japan Times. Kan a fost un critic vocal al energiei nucleare, de când a început criza.

Actualul prim-ministru al Japoniei, Shinzo Abe, a spus în repetate rânduri că problema apei contaminate cu substanțe radioactive de la centrala Fukushima este "sub control". Tokyo va fi gazda Jocurilor Olimpice din 2020.

Dar Kan contestă acest lucru. "Accidentul încă se desfășoară", a spus el. Kan a fost prim-ministru când a avut loc cea mai gravă criză nucleară din lume de după Cernobîl, în urma cutremurului masiv și a tsunami-ului la 11 martie 2011.

Kan, un parlamentar al Partidului Democrat din Japonia, a criticat totodată decizia lui Abe de a ridica proporția electricității produse din energia atomică la 20-22% din totalul producției țării până în 2030.

"Scopul nu este realizabil", decât dacă Japonia extinde perioada maximă legală a operațiunilor reactorului sau construiește o nouă centrală nucleară, a declarat Kan.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-02-07

TAGURI: accident, nuclear, japonia, fukushima
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


CARACATITA DIPLOMATIEI
07 Feb 2016

Noi de ce nu terminam centrala de la Cernavoda cu ei . Asa mai stam 50 ani cu toate improvizatile mafiote din sistem .
Random imageUltimele stiriSTARBAG
loading...