2018-10-18 06:14


Criza umanitară din Marea Mediterană: Organizaţia Medici fără Frontiere cere ajutorul UE

 |  18:04
Criza umanitară din Marea Mediterană: Organizaţia Medici fără Frontiere cere ajutorul UE

Un ONG fondat în Franţa, Medici fără Frontiere, a propus Uniunii Europene să se implice mai mult în salvarea imigranţilor ilegali din Mediterana. Şi Crucea Roşie şi-ar dori o contribuţie mai importantă a UE la cauza umanitară. În această vreme, imigranţii ajunşi deja în Europa creează probleme serioase la graniţa dintre Franţa şi Marea Britanie.

Paula Farias, un reprezentant spaniol al Medici fără Frontiere (MSF), a dezvăluit că echipele organizaţiei au reuşit să salveze în ultimele trei luni peste 11.000 de imigranţi care încercau să treacă Marea Mediterana în bărci improvizate. „Lucrăm în coordonare cu paza de coastă italiană, patrulând la o distanță de 30-40 de mile de țărmul libian, într-o zonă unde au loc majoritatea naufragiilor”, a precizat aceasta. Ea a explicat că autorităţile italiene anunţă MDF despre ambarcaţiunile care au nevoie de salvare şi apoi atribuie un port unde trebuie descărcaţi imigranţii ilegali preluaţi. Din informaţiile oferite de oficialul MSF, imigranţii erau transferaţi iniţial în Sicilia, dar numărul lor foarte mare a obligat autorităţile italiene să îi direcţioneze spre provincia italiană Calabria.

Paula Farias a recunoscut că MSF a ajuns să acţioneze asemenea unei paze de coaste a unui stat cu deschidere la Marea Mediterană, dar a explicat că organizaţia încearcă să ajute la rezolvarea crizei umanitare cu care se confruntă autorităţile europene. „Facem ceea ce MSF a făcut întotdeauna, de a acționa în situație de criză umanitară. Acești oameni salvați pe mare sunt cei pe care noi îi ajutăm în locul lor de origine, (...) care vin dintr-o țară în război, sirieni, yemeniți, eritreeni”, a subliniat reprezentatul MSF. Farias a amintit că UE a înlocuit operaţiunea Mare Nostrum, aflată până nu demult în sarcina marinei italiene, cu Triton, o operaţiune gestionată de agenţia Frontex.

Potrivit oficialului MSF, Triton este o operaţiune de dimensiuni mai mici şi nu urmăreşte salvarea persoanelor care încearcă să traverseze Marea Mediterană, limitându-se doar la restabilirea controlului asupra frontierelor maritime. Paula Farias a solicitat statelor din Uniunea Europeană să acorde mai multă atenţie operaţiunilor umanitare şi să sprijine autorităţile din Italia şi Grecia, confruntate cu un val de imigranţi extraeuropeni.

Crucea Roşie

Directorul general al Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC), Elhadj as Sy, a cerut comunităţii internaţionale să se mobilizeze pentru a-i ajuta pe imigranţii ilegali care ajung în Europa. „Trebuie să punem capăt indiferenței. Când se va trezi fiecare pentru a-și da seama că este vorba de o adevărată criză ?”, s-a întrebat oficialul IFRC, citat de Agerpres. El a explicat că statele europene care trebuie să gestioneze criza imigranţilor extraeuropeni au nevoie de fonduri mult mai mari decât cele 2,4 miliarde de euro alocate până acum. Cu toate acestea, Elhadj a Sy a subliniat că este inadmisibil ca soarta imigranţilor să îi preocupe numai pe europeni, nu şi pe autorităţile din ţările lor de origine.

Acord franco-britanic

Ministerul de Intrne al Marii Britanii a anunţat mobilizarea poliţiştilor britanici pentru a asista autorităţile franceze în lupta lor cu imigranţii ilegali care încearcă să traverseze Canalul Mânecii. Un acord pentru cooperarea între cele două state a fost semnat joi de Theresa May şi omologul său francez, Bernard Cazeneuve, şi include înfiinţarea unui Centru de Comandă şi Control. „Acest nou Centru de Comandă va găsi şi va destructura organizaţiile criminale care încearcă să treacă imigranţi în nordul Franţei şi prin Canalul Mânecii”, se arată într-un comunicat al ministerului britanic. La conducerea instituţiei se vor afla un ofiţer britanic şi unul francez.

Franţa s-a angajat să suplimenteze numărul de poliţişti şi de jandarmi care acţionează în regiunea Calais, informează Mediafax. Marea Britanie va investi în bariere de securitate, camere de supraveghere şi întărirea forţelor de securitate din Eurotunel. Sute de imigranţi ilegali ajung în fiecare zi în Calais pentru a trece în Marea Britanie cu ajutorul feriboturilor care pleacă din port şi al trenurilor care trec prin Eurotunel. Instalarea unor garduri de sârmă ghimpată, ridicarea unor grilaje de patru metri înălţime şi creşterea numărului de camere de supraveghere video a îngreunat considerabil accesul clandestin în Portul Calais. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-08-20

TAGURI: medici, frontiere, imigranti, ilegali
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ISTORIC
20 Aug 2015

Pe ei sa-i curciti .
Random imageUltimele stiri


loading...