2017-01-17 07:18

EXTERNE


Criza siriană ar putea încuraja atacarea Iranului

 |  21:00
Criza siriană ar putea încuraja atacarea Iranului

În timp ce Israelul continuă dezbaterea aprinsă dacă să lovească sau nu instalaţiile nucleare ale Iranului, în cercurile diplomatice de la Naţiunile Unite se vorbeşte că blocajul Consiliului de Securitate privind Siria creşte şansele unui atac israelian, scrie Business Insider.

Dezordinea diplomatică în legătură cu Siria trimite un mesaj faţă de alte probleme regionale, cum ar fi criza nucleară iraniană. „Incapacitatea Consiliului de Securitate de a acţiona în Siria creşte probabilitatea unui atac israelian asupra Iranului”, spune Michael Doyle, un fost oficial ONU, acum specializat în Afaceri Externe şi de Securitate la Universitatea Columbia din New York. „Violenţa naşte violenţă, şi, dacă Siria intră într-un război civil, care pare tot mai probabil acum, Israelul ar putea vedea instabilitatea în creştere ca acoperire sau ca un stimulent de a acţiona”, afirmă acesta.

Rusia versus SUA

Calculele Israelului privind Iranul sunt doar un domeniu în care reverberaţiile vetoului de sâmbătă al Rusiei şi Chinei s-ar putea resimţi. Rusia a apărut conştientă de efectul votului, trimiţându-l pe ministrul de externe, Serghei Lavrov, la Damasc pentru a se întâlni cu preşedintele Bashar al-Assad. Lavrov a declarat presei ruse că preşedintele Assad vrea să pună capăt violenţei în ţara sa şi că va prezenta în curând un plan de reformă, inclusiv o nouă constituţie şi alegeri libere. Dar atacurile forţelor guvernamentale împotriva populaţiei civile, în special în Homs, contrazic promisiunile lui Assad. Lavrov a fost cel care a calificat drept „isteric” răspunsul Occidentului la vetoul Rusiei. În replică, ambasadorul SUA la ONU, Susan Rice, a spus că decalajul profund între puterile lumii prevesteşte o perioadă dură pentru diplomaţie la nivel mondial, care nu va fi fără efect în rândul ţărilor prinse în tumultul Orientului Mijlociu, inclusiv Israel. „În cazul în care concluzia devine incontestabilă că SUA şi Rusia nu trec doar printr-o perioadă de dezacord, dar s-au angajat pe drumul unui decalaj mai profund, se pune în discuţie totul, urmând chiar o alianţă puternică între Siria şi Iran”, susţine un alt analist pe probleme globale de la Universitatea din New York. Ideea împământenită în rândul iranienilor cum că Rusia le va proteja interesele, aşa cum au făcut cu Siria, face o confruntare militară şi mai probabilă.

Obama continuă să insiste că diplomaţia rămâne cel mai bun mod de a convinge Iranul să schimbe cursul programului său nuclear. Dar unii diplomaţi ONU spun că sunt îngrijoraţi de faptul că situaţia din Siria va complica discuţiile între Iran şi alte puteri ale lumii. „Orice semn de asistenţă a ruşilor în Siria ar putea determina Turcia sau Arabia Saudită să ajute rebelii, ceea ce ar mutiplica implicaţiile regionale în toate direcţiile, inclusiv în Israel”, spun specialiştii. De amintit că preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a declarat în timpul unei înâlniri oficiale cu ministrul de externe al Turciei, Ahmet Davutoglu, că o acţiune militară împotriva Damascului va fi urmată de lansarea rachetelor împotriva Tel Avivului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-01-17

TAGURI: Siria, Iran, Rusia, ONU, SUA, Israel, conflict, Orientul Mijlociu, vetoComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

VALERIA PROTOPOPESCU
09 Feb 2012

Titlul indică necunoaşt erea situaţiei din teren , utilizarea lui "ar pute a" demonstrând lipsa de înţelegere a planului a merican de desprindere a Rusiei de ultimele sale b astioane, precum Algeria şi Siria.

Adauga un comentariu

Random image