2017-01-24 00:58


Culisele raidului SUA. Cine e analistul CIA care l-a vânat pe Bin Laden

 |  17:31
Culisele raidului SUA. Cine e analistul CIA  care l-a vânat pe Bin Laden

După ce Navy SEAL l-a ucis pe Osama bin Laden, Casa Albaa publicat o fotografie a preşedintelui Barack Obama şi a cabinetului său în cameraunde oficialii au urmărit desfăşurarea raidului din Pakistan. Ascuns de la vedere, în picioare chiar în afara cadrului, seafla analistul CIA care l-a vânat timp de aproape un deceniu pe liderulal-Qaida, arată AP.

Analistul afost primul ofiţer care a făcut un raport în vara lui 2010 legat de faptul că CIAar putea avea o pistă legitimă privind găsirea lui Bin Laden. El a supravegheatcolectarea de indicii care au condus CIA la locuinţa fortificată de laAbbottabad, Pakistan, susţinând că liderul terorist s-ar afla în spatele acelorziduri. CIA nu l-alăsat să stea de vorbă cu reporterii. Dar mai mulţi foşti şi actuali oficialidin zona informaţiilor au dezvăluit elemente din povestea care a condus la celmai mare succes în combaterea terorismului din istoria CIA. John a fost printre sutele de oameni care au ajuns sălucreze pe contra-terorism la CIA după atacurile din 11 septembrie. La început,acesta a făcut parte din departamentele responsabile pentru Rusia şi Balcani. Când Vladimir Putin a venit laputere în Rusia, analistul este cel care i-a făcut portretul complet alliderului rus, bazat şi pe trecutul de ofiţer KGB, mizând pe importanţa detaliilor aparent nesemnificative. Dinanul 2003, când a intrat în centrul de combatere a terorismului, John a fostuna dintre forţele motrice din spatele liniei care au dus la cele maiimportante capturi în cadrul luptei împotriva terorismului: Abu Zubaydah, Abdal-Nashiri, Khalid Sheik Mohammed, Ramzi bin Alshib, Hambali şi Faraj al-Libi.Un risc asumat

El a examinatşi a reexaminat fiecare aspect al vieţii lui Bin Laden. Cum a trăit în timp cese ascundea în Sudan? De ce oameni a fost înconjurat în timp ce trăia înKandahar, Afganistan? Cum ar arăta ascunzătoarea lui Bin Laden? CIA a făcut olistă de potenţiali asociaţi şi membri de familie care ar putea avea acces la BinLaden. Aşa au identificat un curier kuweitian important pentru eşalonulsuperior al-Qaida, şi au crezut că i-ar putea conduce la Bin Laden. Echipa luiJohn a redactat un memo care a devenit subiect fierbinte în administraţiaObama. Vânătorea curierului a devenit vânătoarea liderului terorist.Kuweitianul a fost urmărit până la casa suspectă de lângă Islamabad. Echipaanalistului CIA a venit cu cinci sau şase variante legate de cine ar putealocui în acea casă, iar Bin Laden a fost întotdeauna cea mai bună explicaţie.Cu o persistenţă uimitoare, analiştii au convins oficialiisă instaleze o echipă de supraveghere într-o casă mică din apropiereacomplexului suspect. Guvernul a încercat totul pentru a afla care era în acel compus.În acelaşi timp, John a presat pentru extinderea programului Predator careutilizează avioane fără pilot pentru a lansa rachete asupra teroriştilor. CIA alimitat lovituri la obiective de-a lungul frontierei Pakistanului cuAfganistanul. Dar, la sfârşitul anului 2007 şi începutul anului 2008, John aspus agenţiei CIA că aceste atacuri trebuie extinse şi în interiorulPakistanului. A fost o mişcare riscantă. Pakistanula fost un aliat important pentru SUA, dar nesigur. Şeful CIA, Leon Panetta, a avut reuniuni periodice cuprivire la vânătoarea celui mai căutat terorist, iar întâlnirile se încheiau întotdeaunacu o singură întrebare: Cum să fiu sigur că este Bin Laden? AnalistulCIA este cel care a convins administraţia Obama că liderul terorist se află la zonaindicată de echipa sa, după o evaluare care a dat unprocent de siguranţă de peste 80 la sută.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639252-11-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image