2017-01-17 15:17

EXTERNE


Culisele Tratatului START. SUA au transferat Rusiei secrete nucleare britanice

 |  18:36
Culisele Tratatului START. SUA  au transferat Rusiei secrete nucleare britanice

O serie de mesaje clasificate trimise la Washington decătre negociatorii americani arată că informaţii secrete cu privire lacapacitatea nucleară a Marii Britanii au fost cruciale pentru a asigurasprijinul Rusiei pentru Tratatul START. SUA au avut discuţiisecrete cu Rusia prin care erau de acord să transfere informaţii privindarsenalul nuclear de apărare britanic, pentru a-i convinge să semneze un tratat-cheie,dezvăluie The Daily Telegraph.

Deşi tratatul nu trebuia să aibă vreun impact asupraMarii Britanii, notele diplomatice WikiLeaks arată că Rusia a folositdiscuţiile cu SUA să ceară mai multe informaţii despre rachetele Trident, fabricate şi întreţinute în SUA.Potrivit telegramelor, informaţii despre fiecare rachetă Trident pecare SUA o furnizează Marii Britanii vor fi înmânate Rusiei ca parte a uneiînţelegeri privind controlul armamentului ce va fi semnată de Barack HusseinObama. Washington a făcut lobby în 2009 pentru a obţine permisiunea de a oferiMoscovei detalii privind performanţa rachetelor britanice. Marea Britanie arefuzat, dar SUA au fost totuşi de acord să predea numerele de serie alerachetelor Trident pe care le transferau britanicilor.

Analiştiai sistemului de apărare susţin că înţelegerea riscă să submineze politicaMarii Britanii de a refuza să dezvăluie dimensiunea exactă a arsenalului einuclear. Faptul că americanii s-au folosit de secretele nucleare ale MariiBritanii ca material de schimb în negociere aruncă o lumină nouă asupra“relaţiei speciale” dintre jucătorii globali. În timp ce SUA şi Rusia au permis inspecţii reciproce în legătură cuarsenalul de arme nucleare, Marea Britanie a încercat să păstreze secretulpentru a compensa, spun comentatorii, dimensiunearelativ mică a arsenalului său. Potrivit unor date dezvăluite anul trecut de unoficial britanic, până la 160 de focoasesunt operaţionale în orice moment, dar nu a confirmat numărul de rachete.

Detaliileconvorbirilor secrete se găsesc în 1.400 de cabluri ale ambasadei SUA publicatede Telegraph, inclusiv în cele aproape 800 trimise de la ambasada din Londra.Documentele arată că SUA au spionatminişti din Ministerul de Externe colectând zvonuri despre viaţa lor privată şirelaţiile profesionale, schimburile de informaţii cu SUA devenind tensionate după controversa asupra lui Binyam Mohamed,fostul deţinut de la Guantanamo Bay, care a dat în judecată Guvernul tortură. Zeci demilioane de lire sterline trimise peste ocean ca ajutor au fost cheltuite petelevizoare cu plasmă şi bunuri de lux de regimuri corupte etc.

NoulTratat ruso-american de dezarmare nucleară START, semnat la 8 aprilie 2010 decei doi preşedinţi, Dmitri Medvedev şi Barack Obama, a intrat în vigoare sâmbătă,odată cu schimbul instrumentelor de ratificare între şefii diplomaţiilor dincele două state, Serghei Lavrov şi Hillary Clinton. START prevede desfăşurarea a maximum 1.550 deogive nucleare de către fiecare din cele două state, reprezentând o reducere cu30% faţă de nivelul stabilit prin acordul de dezarmare nucleară încheiat în2002. Tratatul a fost ratificatde parlamentele celor două ţări şi promulgat de preşedinţii Barack Obama şiDmitri Medvedev.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-01-24Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image