2017-01-23 23:03


Cum a ajuns oraşul Abbottabad zonă „sigură” pentru Bin Laden şi locaţie conspirativă pentru CIA

 |  17:12
Cum a ajuns oraşul Abbottabad zonă „sigură” pentru Bin Laden şi locaţie conspirativă pentru CIA

CIAa avut o casă conspirativă la Abbottabad, în Pakistan, pentru a-l spiona peliderul al-Qaida, Osama bin Laden. Un număr mic de spioni ai CIA au lucratacolo timp de mai multe luni, bazându-se pe informatori pakistenezi şi altesurse, pentru a strânge informaţii despre bin Laden şi despre baza sa, audeclarat oficiali americani citaţi sub acoperirea anonimatului. Munca de supraveghere pe teren a făcut parte dintr-ooperaţiune amplă, care a implicat aproape fiecare element de colectare dinarsenalul SUA, variind de la imagini din satelit şi până la înregistrareavocilor din interiorul complexului unde a fost ucis liderul al-Qaida. Eforturilede spionaj vizând găsirea lui Bin Laden a determinat administraţiapreşedintelui Obama să ceară Congresului fonduri suplimentare. Oficialii americani au refuzat să spună cât de mulţiofiţeri de caz sau informatori au utilizat facilitatea. CIA a început să seconcentreze asupra complexului în vara anului trecut, după ani de efort pentrua penetra o reţea mică de curieri cu legături cu liderul al-Qaida. CIA a refuzat să comenteze. Casa conspirativă nua fost implicată în raidul propriu-zis şi a fost desfiinţată între timp.

Cum s-a ajuns de la „capturare” la „ucidere”Oficialii americani au furnizat detalii noi despremomentele finale ale lui Bin Laden, spunând că liderul al-Qaida a fost reperatde către forţele americane în uşa camerei sale de la etajul al treilea alcomplexului. Bin Laden s-a întors şi s-a retras în cameră înainte de a fiîmpuşcat de două ori - în cap şi în piept. Comandoul SUA a găsit mai târziu unAK-47 şi un pistol în cameră. "El a fost înretragere", o mişcare care a fost considerată ca fiind de rezistenţă, aspus un oficial american. Totodată, el a adăugat că echipaSEAL care l-a ucis a primit ordin să plece de la premisa că acesta purta ovestă cu explozibil în cazul în care era îmbrăcat, potrivit informaţiilorprimite. Liderul terorist era în pijamale atunci când comandourile au intrat înlocuinţa sa din Abbottabad.

De ce a ales Bin Laden oraşul Abbottabad

Osamabin Laden şi-a petrecut ultimii cinci ani în camera din reşedinţa în care afost ucis de forţele americane, susţine soţia acestuia, potrivit unor oficialipakistanezi din serviciile de securitate. Aceste declaraţii ar fi fost făcutede soţia yemenită a liderului terorist, Amal al-Sadah, care le-ar fi spusanchetatorilor că ea şi soţul ei nu au părăsit camera în ultima jumătate dedeceniu. Descoperirea lui Bin Ladenîn Abbottabad a ridicat suspiciunea că el a ales locaţia pentru a fi protejatde elemente din cadrul armatei pakistaneze şi serviciului de informaţii, daroficialii americani au declarat că nu au nici o dovadă concludentă în aceastăprivinţă. Oraşul, aproximativ la două ore deIslamabad de mers cu maşina, a oferit o serie de avantaje pentru liderul al-Qaida,au declarat oficialii. Cel mai important dintre ele este că Abbottabad este la odistanţă sigură de regiunile tribale, care sunt patrulate de drone ale armateiamericane şi ar fi fost puţin probabil să fie urmărit aici de forţele SUA.Dar au fost şi dezavantaje, potrivit surselor americane. ZonaAbbottabad este destul de primitoare pentru cei din afară, inclusiv pentrupakistanezii în vacanţă, familiile militare transferate la baze de acolo, şichiar soldaţi americani care au fost trimişi la Abbottabad pentru a instrui trupele pakistaneze. Abbottabad nu este o fortăreaţă. Dar, dincolo de aceste elemente,oraşul i-a oferit cea mai mare şansă de a rămâne în viaţă lui Bin Laden.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-07-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image