2017-01-21 04:15

EXTERNE


Cursa ameninţărilor între Iran şi Occident

 |  17:01
Cursa ameninţărilor între Iran şi Occident

Iranul se pregăteşte să organizeze noi manevre militare în strâmtoarea Ormuz şi în apropierea acesteia, pe fondul tensiunilor cu Occidentul, a anunţat comandantul naval al Gardienilor Revoluţiei. Pe de altă parte, înciuda avertismentului Iranului, americanii au declarat că vor continua să fie prezenţi militari în regiune. Experţii spun că părţile au făcut schimb de ameninţări şi sunt foarte aproape de începutul ostilităţilor reale.

Exerciţiile garzii pretoriane a regimului islamic ar urma să aibă loc între 21 ianuarie şi 19 februarie. Marina regulată iraniană tocmai a încheiat luni zece zile de manevre navale la est de această strâmtoare, o rută strategică de intrare în Golf, pe unde tranzitează aproximativ 35% din traficul petrolier maritim mondial. Responsabili militari iranieni au ameninţat cu această ocazie să închidă strâmtoarea în caz de noi sancţiuni contra exporturilor petroliere ale Iranului, agitate de SUA şi UE cu scopul de a determina Iranul să cedeze în cazul programului său nuclear controversat. Marina iraniană a avertizat de asemenea că va reacţiona în cazul relocării unui portavion american pe această rută navigabilă. SUA a răspuns că “nici o perturbare a traficului maritim în strâmtoarea Ormuz nu va fi tolerată”.

Ameninţările iraniene survin în contextul promulgării la sfârşitul lunii decembrie de către preşedintele Barack Obama a unei legi de finanţare a Pentagonului care înăspreşte sancţiunile contra sectorului financiar din Iran, în special împotriva Băncii sale Centrale.Şi UE a anunţat miercuri că a ajuns la un acord de principiu pentru interzicerea importurilor de petrol iranian, ceea ce ar putea duce la puternice probleme economice pentru Teheran. În contextul aprofundării crizei valutare şi a vrăjmăşiei cu Occidentul, iranienii se pregătesc de război. Sentimentul de confruntare iminentă nu este împărtăşit în Washington şi alte capitale occidentale. Foşti şi actuali oficiali guvernamentali americani nu resping posibilitatea unei confruntări militare, dar spun că au văzut ameninţările recente ale liderilor iranieni doar ca semne de frustrare în creştere. Dar pentru Republica Islamică Iran, războiul a început deja, spun comentatorii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-10-25

TAGURI: Iran, occident, amenintari, Ormuz, sanctiuni, SUA, exercitii militareComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image