2017-01-22 14:16

EXTERNE


Curtea Penală Internaţională a cerut arestarea lui Gaddafi. NATO încercă să îl ucidă pe liderul libian

 |  17:38
Curtea Penală Internaţională a cerut arestarea lui Gaddafi. NATO încercă să îl ucidă pe liderul libian
CurteaPenală Internaţională (CPI) a decis emiterea unui mandat de arestare împotrivaliderului libian Muammar Gaddafi. Mandatul a fost emis pentru crime asupraumanităţii. Este al doilea caz când un mandat este emis pe numele unui şef destat, după cel din 2009 şi2010, împotrivasudanezului Omar al-Bashir pentru crime împotriva umanităţii, crime de război şi genocid în Darfur. Libia nu este stat membru al Tribunalului Penal Internaţional, aşadar, nueste obligată să aresteze suspecţii instanţei de judecată.

Raportul tribunalului făcut deanchetatori din 11 ţări a inclus revizuirea a peste 1.200 de documente şiinterviuri cu aproximativ 50 de martori. Colonelul MuammarGaddafi este acuzat de crime împotriva umanităţii, comise începând cu mijlocullunii februarie, când s-a declanşat revolta populară contra sa, care a evoluatpe parcursul a şase luni într-un adevărat război civil între forţele loialeactualului regim şi rebelii care luptă pentru înlăturarea liderului libian. Curteadin Haga a emis mandate şi pentru un fiu allui Gaddafi, Saif al-Islam, şişeful serviciilor de informaţii, Abdullah al-Sanussi. Saif al-Islam este acuzat că a organizat recrutarea demercenari pentru a apăra regimul şi al-Sanussi a participat la atacurile asuprademonstranţilor. Mandatele au fost cerute de procurorul CPI, LuisMoreno-Ocampo, în mai. Moreno-Ocampo a argumentat că acei trei oficiali libienipoartă responsabilitatea pentru "atacurile răspândite şi sistematice"împotriva civililor. Procurorul a mai spus că tribunalul are dovezi că Gaddafia "ordonat personal atacuri împotriva civililor libieni neînarmaţi şi seaflă în spatele arestării şi torturării opozanţilor săi politici".Autorităţile libiene au anunţat că nu recunosc autoritatea tribunalului de laHaga.

Securizareaarestării s-a dovedit a fi dificilă pentru CPI. Săptămâna trecută, Moreno-Ocampole-a cerut statelor care participă la operaţiunea militară din Libia să fiegata să facă arestari, întrucât Tribunalul Penal Internaţional nu dispune deforţe proprii. Războiul civil din Libiaeste de natură să complice punerea în aplicare a deciziei instanţei. Mai mulţioficiali ai forţelor aliate din Libia se temeau că mandatul CPI ar puteadeclanşa o mai mare violenţă în ţară în încercarea lui Gaddafi de a se agăţa deputere. Liderul libian se află sub o presiune puternică pentru a renunţa laputere. NATO a intensificat raidurileasupra forţelor regimului.

Planul NATO

Ungeneral american implicat în Campaniadin Libia a recunoscut că forţele NATO încearcă să îl ucidă pe colonelulGaddafi, potrivit unui congresman american. Este pentru prima dată când unoficial admite planul alianţei, arată The Telegraph. Amiralul Samuel Locklear, comandant al operaţiunilorcomune NATO de la centrul din Napoli, a spus că s-au intensificat eforturile deprindere a lui Gaddafi, în ciuda declaraţiilor oficiale ale administraţieiObama, că schimbarea regimului nu a reprezentat niciodată o ţintă. Comentariile amiralului au fost făcute publice de republicanul Mike Turner,unul dintre cei care s-au opus intervenţiei de la început şi care au votat sănu îi acorde preşedintelui Obama autoritatea de a purta un război în Libia. Turner adeclarat pentru Foreign Policy că, în urma discuţiei pe care a avut-o cuLocklear, s-a convins că NATO actionează în afara competenţei date de rezoluţiaONU din 1973 pe Libia.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-05-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image