2018-12-16 12:46


Danemarca va confisca averile refugiaților. O lege controversată, menită acoperirii cheltuielilor cu întreținerea imigranților

 |  21:15
Danemarca va confisca averile refugiaților. O lege controversată, menită acoperirii cheltuielilor cu întreținerea imigranților

Parlamentul din Danemarca a aprobat marți legea controversată care va permite autorităților să confiște banii și valorile pe care le dețin imigranții care solicită azil în această țară, măsura destinată acoperirii costurilor cu întreținerea acestora. Scorul a fost de 81 de voturi „pentru” la doar 27 „împotrivă”, și o singură abținere, informează CNN.

Legea prevede confiscarea valorilor care depășesc echivalentul a aproximativ 1500 de dolari, dar nu se va aplica în cazul obiectelor care au „o valoare sentimentală specială”, cum ar fi „verighetele și inelele de logodnă, tablourile de familie, decorații sau medalii”, dar autoritățile pot să ia „ceasuri, telefoane mobile sau computere”, a spus ministrul danez pentru Imigrație, Integrare și Locuințe.

Legea este foarte controversată și criticată în Danemaraca și nu numai, o țară care are o reputație internațională îndelungată în privința toleranței și în promovarea valorilor social democratice, transmite CNN.

Partidul Liberal la putere în Danemarca susține că este o lege corectă prin care imigranții vor contribui la sistemul de sjutor social generos al țării în care vor să rămână.

Refugiații care sosesc aici, la fel ca și ceilalți cetățenii danezi, primesc asistență medicală generală, educație de la grădiniță la universitate, pensii la bătrânețe, dar și pregătire pentru învățarea limbii și pentru integrare, totul plătit de Guvern, a declarat pentru CNN purtătorul de cuvânt al Partidului Liberal Jakob Ellemann-Jensen, luna trecută.

„Singura cerință impusă este că, indiferent dacă ești danez sau refugiat, dacă ai cu ce să plătești masă și casă, atunci chiar trebuie să plătești, a mai spus liberalul.

Legi similare există și în Elveția, și în Germania, susțin oficialii danezi. În Elveția sunt numeroase cazurile în care imigranților li se confiscă bunurile pentru a finanța cheltuielile cu întreținerea lor, totuși în Germania nu este clar dacă, sau în ce măsură este aplicată legislația respectivă.

Dar atât susținătorii cât și detractorii legii adoptate marți de Parlamentul din Danemarca consideră că este menită să descurajeze imigranții de a mai alege această țară pentru a rămâne.

Comisia Europeană, despre controlul la frontiere

Tot în contextul crizei imigranților marți, Comisia Europeană s-a declarat pregătită „pentru orice eventualitate” în privința cererii unor state membre de a putea prelungi cu până la doi ani controalele la granițele interne din spațiul Schengen cu scopul de a gestiona fluxul de imigranți, informează AFP. CE „examinează toate opțiunile” prevăzute de legislația europeană referitoare la frontiere, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei.

Confruntate cu un flux fără precedent de migranți care continuă să afecteze Uniunea Europeană, miniștrii de interne europeni au cerut luni Comisiei să activeze o procedură care să le ofere posibilitatea de a prelungi până la doi ani de controalele la frontierele interne ale Schengen. În mod normal, măsurile temporare pot fi luate doar pentru o perioadă limitată de șase luni, informează Agerpres. Totuși, codul Schengen prevede o procedură excepțională (articolul 26) care permite prelungirea controalelor atunci când „deficiențe grave” sunt constatate la frontierele externe ale UE, punând în pericol existența spațiului Schengen.

Însă pentru a se aplica această măsură excepțională, statele membre au nevoie de o propunere oficială venită din partea Comisiei Europene, iar această propunere trebuie să se bazeze pe un „raport de evaluare” a situației existente la frontierele vizate. În consecință, Comisia analizează „opțiunile care sunt disponibile în conformitate cu articolul 26, în cazul în care executivul va trebui să îl folosească”, a mai spus purtătorul de cuvânt al CE.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-26

TAGURI: danemarca, averi, refugiati, lege, imigranti
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...