2017-01-24 09:12


De ce nu a atacat Israelul până acum?

 |  21:00
De ce nu a atacat Israelul până acum?

Miniştrii şi responsabilii militari din Israel nu mai au voie să „pălăvrăgească” în legătură cu posibilitatea unor atacuri împotriva instalaţiilor nucleare iraniene. Decizia a fost luată în contextul în care schimburile oficiale între Tel Aviv şi Washington s-au dublat în ultima săptămână. Noile mişcări de culise au loc într-un moment în care surse diplomatice spun că Iranul şi-a intensificat activitatea nucleară la instalaţia Fordow, situată în buncărul din interiorul unui munte, lângă oraşul sfânt Qom, o mutare sfidătoare împotriva presiunii occidentale.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a ordonat membrilor cabinetului şi şefilor militari să nu mai vorbească despre posibile atacuri împotriva Iranului. Netanyahu a luat această iniţiativă ca urmare a unei serii de declaraţii războinice din ultimele zile ale membrilor guvernului său şi ale unor militari cu grad înalt în legătură cu acest dosar. „Aceste palavre provoacă pagube enorme, deoarece ele dau impresia că Israelul este cel care duce o ofensivă cu riscul de a face să eşueze eforturile pentru a impune sancţiuni împotriva Iranului”, a afirmat Netanyahu. Potrivit cotidianului „Maariv”, premierul vrea să evite să dea impresia că Israelul doreşte „să antreneze SUA împotriva voinţei lor într-un război împotriva Iranului”, un scenariu care ar aduce atingere intereselor naţionale.

Linia roşie Tel Aviv - Washington

Ministrul israelian de externe, Avigdor Lieberman, se află într-o vizită oficială la Washington, având ca prioritate discutarea programul nuclear iranian. Deplasarea lui Lieberman în SUA  are loc după cea a şefului Mossad şi este premergătoare vizitei premierului Netanyahu de la începutul lunii viitoare. Întâlnirile de la Washington au loc în mijlocul disputei cu privire la modul cel mai bun pentru a rezolva impasul legat de programul nuclear iranian şi după ce  preşedintele SUA, Barack Obama, l-a contrazis aparent pe secretarul Apărării, Leon Panetta. Acesta declarase că se aşteaptă la o acţiune unilaterală a Israelului, cât mai curând, în aprilie. Potrivit lui Obama, Israelul nu a luat încă o decizie privind un eventual atac. El a recunoscut că SUA cunosc „destul de bine” stadiul actual al programului nuclear iranian şi s-au pregătit de mult timp pentru o eventuală intervenţie militară dacă va fi necesară, dar că nu se cunosc prea multe lucruri despre procesul decizional de la Teheran: „Una dintre dificultăţi este că Iranul este mai divizat decât până acum şi este greu de spus cine ia deciziile în acest moment”, a spus Obama.

Israelul, între ciocan şi nicovală

Oficialii americani cred că singurul motiv pentru care Israelul nu a atacat până acum este legat de tactica descurajatoare a administraţiei Obama. Mesajul lui Obama pentru Netanyahu a fost clar: ne vom ocupa de asta. Nu vom lăsa Iranul să se dezvolte nuclear, aşa încât vă rugăm să nu faceţi nimic ce v-ar dauna. Şi dacă atacaţi, ne veţi răni.Chiar dacă premierul israeliane conşient că un Iran nuclear ar putea însemna insecuritate permanentă pentru poporul său şi un eventual război, el înţelege, de asemenea, că ţara sa are nevoie de aliatul SUA. Netanyahu nu şi-a ascuns sentimentele sale cu privire la Iran. Regimul de la Teheran este coşmarul postnazist, un regim care susţine în mod deschis distrugerea Israelului. Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat săptămâna trecută că „regimul sionist este o tumoră canceroasă care ar trebui să fie eliminată şi va fi eliminată”. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639553-12-26

TAGURI: Israel, Iran, Netanyahu, Obama, SUA, atac, nuclear, Avigdor Lieberman, MossadComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image