2018-12-18 17:19


Decizie istorică: NATO va mai avea un nou membru

 |  10:55
Decizie istorică: NATO va mai avea un nou membru

Miniștrii de externe ai statelor membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), reuniți miercuri la Bruxelles, i-au adresat Muntenegrului invitația de a adera la această organizație, țara urmând să devină al 29-lea stat membru al Alianței Nord-Atlantice.

“Felicităm Muntenegrul. Acesta este începutul unei alianțe foarte frumoase”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în aplauzele șefilor diplomației țărilor membre reuniți la cartierul general din Bruxelles al organizației.

Stoltenberg a precizat că “decizia istorică de a începe convorbirile de aderare cu Muntenegrul” a fost luată în unanimitate de cei 28 de miniștrii de externe ai statelor din NATO.

Prezent la reuniune, vicepremierul muntenegrean Igor Luksic a afirmat că invitația adresată țării sale de către NATO constituie un semnal pozitiv pentru toate celelalte țări din Balcanii Occidentali. “Este într-adevăr o zi mare și, cred, binemeritată pentru țara mea. Invitația adresată Muntenegrului este o veste mare și pentru Balcanii Occidentali, pentru consolidarea securității și a stabilității sale”, a spus el. Luksic a promis că autoritățile de la Podgorica vor continua aplicarea programului de reforme, precum cele din domeniul militar sau justiție.

“Suntem deplin conștienți că invitația nu este finalul procesului, ci începutul unuia nou. Suntem hotărâți să facem eforturi constante nu pentru a-i mulțumi pe alții, ci pentru a ne schimba în bine societatea”, a adăugat oficialul muntenegrean.

Reacţia Rusiei

Invitarea Muntenegrului în NATO va atrage represalii din partea Rusiei, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, informează Agerpres. “Moscova a subliniat la toate nivelurile posibile că expansiunea continuă a NATO, a infrastructurii NATO spre Est, nu poate să nu ducă la contramăsuri din Est, adică din partea rusă, în sensul asigurării intereselor de securitate și susținerii parității de interese”, a spus Peskov.

Cu toate acestea, secretarul de presă al lui Vladimir Putin a considerat prematur să avanseze contramăsuri concrete, subliniind că este necesar ca pe marginea acestui subiect să fie formulate poziții oficiale din partea Ministerului de Externe și al Apărării din Rusia, precum și a președintelui Putin.

În data de 3 decembrie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, urmează să se adreseze Adunării Federale. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a subliniat că aderarea Muntenegrului la NATO nu este îndreptată împotriva Rusiei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-12-02

TAGURI: nato, membri, muntenegru, alianta nord-atlantica
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...