2018-11-16 13:54


Dictatorul Mugabe, ÎNLĂTURAT de la şefia partidului. Sute de mii de africani i-au cerut DEMISIA

 |  15:15
 Dictatorul Mugabe, ÎNLĂTURAT de la şefia partidului. Sute de mii de africani i-au cerut DEMISIA

Comitetul central al partidului aflat la conducerea Zimbabwe, ZANU-PF, l-a destituit, duminică, pe preşedintele Robert Mugabe din funcţia de lider al organizaţiei politice, potrivit Reuters care citează mai multe surse.

El a fost înlocuit cu Emmerson Mnangagwa, vicepreşedinte pe care l-a demis la începutul acestei luni, pentru a pregăti postul pentru soţia lui, Grace Mugabe, potrivit NEWS.RO.

„A fost dat afară. Mnangagwa este noul nostru lider”, a declarat unul dintre delegaţii partidului pentru Reuters. Alţi trei au confirmat informaţia.

Tot duminică, potrivit televiziunii publice din Zimbabwe, preşedintele şi comandanţii militari ar urma să se întâlnească pentru discuţii.

Sute de mii de oameni s-au adunat, sâmbătă, în centrul Harare, capitala Zimbabwe, pentru a cere demisia preşedintelui Robert Mugabe. Protestul, descris iniţial ca un „marş de solidaritate” s-a transformat într-o sărbătoare care are în centru armata.

La lăsarea serii, mulţimea a pornit în marş spre reşedinţa preşedintelui Mugabe, unde el se află în arest de câteva zile. Oamenii au sărbătorit sfârşitul erei Mugabe, privind momentul ca pe o a doua declarare a independenţei.

De la plasarea în arest la domiciliu, miercuri, Mugabe şi-a făcut apariţia în public doar vineri, când a participat la o ceremonie.

Scenele de sâmbătă din Harare reflectă furia şi frustrarea care au cuprins cele 16 milioane de oameni din Zimbabwe, după aproape 20 de ani de management greşit al economiei, perioadă care a început cu confiscarea fermelor deţinute de albi, în 2000.

Banca centrală a încercat să iasă din probleme prin emiterea de numerar, dar asta a înrăutăţit lucrurile, ducând la o hiperinflaţie.

Cel puţin 3 milioane de cetăţeni ai Zimbabwe au emigrat, în încercarea de a găsi un trai mai bun, cei mai mulţi dintre ei, în Africa de Sud.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-11-19

TAGURI: mugabe, inlaturat, dictator
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...