2019-02-21 08:32


Donald Trump profită de chinezi, dar îi sfidează

 |  13:41
Donald Trump profită de chinezi, dar îi sfidează

Deşi a făcut gesturi sfidătoare la adresa Chinei. Donald Trump are depuse în această ţară cel puţin 45 de cereri de înregistrare a mărcilor sale. Solicitările sunt în curs de examinare, însă aprobarea lor ar putea reprezenta o încălcare a Constituţiei SUA, relatează AFP.

De la alegerea sa, Trump a sfidat China discutând cu preşedinta Taiwanului, numind consilieri cunoscuţi cre nu sunt foarte favorabili Beijingului sau vorbind despre introducerea unei taxe privind exporturile chineze. Cu toate acestea, nimic nu îl împiedică să obţină protejarea mărcilor “Trump” în China, a doua economie a lumii. În calitate de om de afaceri, el a depus deja cel puţin 72 de mărci în China, doar o parte din uriaşul portofoliu de mărci protejate în lume, pilon al averii miliardarului. În aprilie 2016, la un an după ce şi-a anunţat candidatura, Donald Trump a cerut înregistrarea în China a altor 42 de mărci, conform unei numărători realizate de AFP pe baza datelor guvernului chinez. Apoi, au fost înaintate trei cereri suplimentare în iunie, după ce a obţinut învestitura Partidului Republican. Toate aceste solicitări au fost realizate în numele său propriu, utilizându-se adresa de la Trump Tower din New York. Procesul de validare durează în general între 12 şi 18 luni. Astfel, autorităţile chineze îşi vor anunţa decizia finală cu mult după preluarea mandatului de preşedinte al SUA de către Donald Trump, stabilită la 20 ianuarie. Acest anunţ însă l-ar putea pune în conflict cu Constituţia americană, deoarece aceasta interzice oricărui preşedinte să primească orice cadou sau “beneficii” din partea unui guvern străin, afirmă experţi democraţi şi republicani. ”Acordarea de mărci comerciale sau de permise poate fi considerată un privilegiu oferit de către un guvern străin”, consideră Robert Painter, fost consilier pe chestiuni de etică al preşedintelui american George W. Bush. Fostul avocat al lui Barack Obama însărcinat cu chestiuni de etică, Norman Eisen, afirmă de asemenea că “fiecare dintre aceste mărci reprezintă un potenţial beneficiu.” El mai spune că “îngrijorarea exprimată prin Constituţie este de a se evita ca avantaje oferite de puteri străine să nu îi influenţeze preşedintelui american judecata. Iar mărcile comerciale sunt cu siguranţă în măsură să o facă”.

Constituţia nu prevede nicio “soluţie particulară” în cazul unei astfel de încălcări, subliniază Jay Wexler, specialist în Drept constituţional la Universitate din Boston. “În opinia mea, destituirea ar putea fi o soluţie corespunzătoare în cazul unei infracţiuni grave”, adaugă el. Echipa de tranziţie a preşedintelui ales nu a răspuns la întrebările AFP, şi nici avocaţii de la Trump Organization. Potrivit lui Trump, marca sa valorează 3,3 miliarde de dolari. Prin urmare, ea reprezintă circa o treime din averea declarată de candidat în campania electorală. Protecţia mărcii sale în China este esenţială pentru el, pentru a putea folosi numele 'Trump' pe produsele care sunt vândute acolo, de la hoteluri la cravate. Mărcile deja depuse de Trump în China îi oferă controlul exclusiv asupra numelui său - în engleză şi în diferitele transliteraţii în mandarină - în domenii diverse precum cel hotelier sau cel al biotehnologiilor, însă ele nu acoperă tot. Potrivit unor avocaţi specializaţi, noile solicitări depuse în 2016 ar putea fi prin urmare o strategie de a preveni 'o acaparare a mărcii'. În China, o marcă este în general atribuită celui care face solicitarea primul, însă pentru un anume domeniu de activitate. Astfel, de exemplu, un fabricant chinez de vase de WC foloseşti de mai mulţi ani, în legalitate, 'Trump' ca nume al mărcii sale în engleză. Directorul general al hotelurilor grupului Trump, Eric Danziger, a declarat totuşi că el vizează acorduri privind 20-30 de hoteluri în China. AFP a dezvăluit anterior că Organizaţia Trump poartă negocieri cu cel mai mare grup de stat din China, State Grid. Preşedintele ales al SUA a dat asigurări că va transfera conducerea companiei sale către copiii săi. Însă "afacerile sunt esenţa lui Trump. Este greu de crezut că va putea să se retragă", notează Edward Lehman, jurist specializat în Dreptul chinez. După alegerea lui Donald Trump în noiembrie 2016, autorităţile chineze au tranşat în favoarea sa un diferend de proprietate intelectuală vechi de 10 ani, stârnind numeroase întrebări. Atât timp cât nu îşi va vinde compania, Trump va trebui să facă faţă unei dezbateri etice, indiferent de măsurile pe care le va lua, afirmă Jay Wexler. "În timp ce preşedintele va discuta cu China, cum putem şti că nu va fi influenţat de modul în care Beijingul va trata aceste solicitări de înregistrare a mărcilor?"


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-01-11

TAGURI: donald trump, chineri, marci, inregistrate, constitutie
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...