2018-12-16 21:54


Dosarele Guantanamo Bay - Un asasin al reţelei al-Qaida “a lucrat pentru MI6”

 |  14:59
Dosarele Guantanamo Bay - Un asasin al reţelei al-Qaida “a lucrat pentru MI6”
Unmembru operativ al-Qaida, Adil Hadi al Jazairi bin Hamlili, acuzat debombardarea a două biserici creştine şi un hotel de lux în Pakistan, în 2002,a lucrat în acelaşi timp pentru serviciul britanic de informatii MI6, potrivitdezvăluirilor despre deţinuţii de la Guantanamo Bay, relatează The Guardian. Cuun trecut tumultos, Hamlili a luptat contra forţelor sovietice în Afganistan, alucrat ca translator pentru Ministerul de Externe şi pentru serviciile deinformaţii talibane.

AdilAl Hadi Jazairi Bin Hamlili, un cetăţean algerian descris ca fiind un"facilitator, curier, răpitor şi asasin pentru al-Qaida", a fostarestat în Pakistan în 2003 şi ulterior trimis la închisoarea americană de laGuantanamo Bay. Dar, potrivit dosarului sau "de evaluare", unuldintre cele 759 de dosare individuale obţinute de The Guardian, anchetatoriiamericani erau convinşi că acesta acţiona, în mod simultan, ca informator alserviciilor britanice şi canadiene. După capturarea sa, în iunie 2003, a fosttransferat la Bagram, la nord de Kabul, unde a fost supus la numeroaseinterogatorii de către personalul CIA.Aceştia au descoperit că "a ascuns date importante serviciilor canadian şibritanic de informatii şi era o ameninţare la adresa personalului american şialiat în Afganistan şi Pakistan". Potrivit dosarelor, el le-a spusinterogatorilor ca avea o afacere

deexport de covoare la Peshawar. Dar CIA stia că este informator MI6 şi al serviciilorcanadiene de trei ani, suspectându-l de joc dublu. Americanii au ajuns laconcluzia că cele două agenţii de spionaj l-au recrutat în decembrie 2000,"din cauza legăturilor sale cu membri ai numeroaselor grupări al-Qaidacare operau în Afganistan si Pakistan". Dosarele nu specifica ce fel deinformatii ascundea, dar conţin rapoarte, chiar dacă defectuoase, care-l leagăpe algerian de trei atacuri teroriste majore în Pakistan, comise în aceaperioadă. Khalid Sheikh Mohammed, organizatorul atentatelor de la 11septembrie, le-a spus interogatorilor ca "Abu Adil", pseudonimutilizat de Hamlili, a orchestrat un atac cu grenada, în martie 2002, la obiserica protestantă, în Islamabad, soldat cu uciderea a cinci persoane,inclusiv un diplomat american şi fiica sa, dar şi de atacul la o biserică dinPunjab, în decembrie 2002, în care trei fete au fost victime. El suţinea că i-aoferit aproximativ 3.540 de dolari pentru a le comite.

Separat,rapoarte de informaţii americane afirma ca Hamlili este "posibil implicat"in atacul cu bomba de la hotelul Sheraton, din Karachi, în mai 2002, în care aufost ucişi 11 ingineri francezi, specializaţi în domeniul submarinelor, şi doipakistanezi. În luna ianuarie, Hamlili şi un alt deţinut, Hasan Zemiri, au fosttransferaţi în custodia guvernului algerian. Nu era clar dacă vor fi eliberaţisau judecaţi. Informaţiile, multe obţinute prin tortură, par foarte viciate, camulte acuzaţii din dosarele de la Guantanamo, comentează The Guardian.

Guardianşi New York Times au publicat o serie de rapoarte care arată motivele fărăsubstanţă ce au stat la baza transferului multor deţinuţi în lagărul de laGuantanamo şi au portretizat un sistem axat preponderent pe extragerea deinformaţii de la prizonieri. Administraţia Obama a condamnat, luni, eliberareade documente, marjţnd pe ideea că "au fost obţinute în mod ilegal de cătreWikileaks".


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639244-01-13
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...