2019-03-27 02:56


Dosarul nuclear iranian: Dezvăluiri despre o nouă instalaţie secretă

 |  18:05
Dosarul nuclear iranian: Dezvăluiri despre o nouă instalaţie secretă

Consiliul Naţional al Rezistenţei Iraniene (CNRI) din cadrul Organizaţiei Mujahedinilor Poporului Iranian (OMPI) a anunţat, joi, că Teheranul deţine o instalaţie secretă pentru dezvoltarea capacităţii nucleare în apropiere de Damavand. În plus, opoziţia iraniană cere Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să "viziteze rapid complexul".

"Reţeaua organizaţiei Mujahedinii Poporului din interiorul Iranului a obţinut informaţii credibile despre o nouă instalaţie total secretă, destinată proiectului nuclear al regimului, strânse pe parcursul unui an de la aproximativ 50 de surse din diverse organisme ale regimului", se arată într-un comunicat al CNRI, a cărui conducere îşi are sediul în regiunea pariziană.

Acest grup al opoziţiei iraniene este principala organizaţie a acestei mişcări în exil şi a făcut numeroase dezvăluiri în trecut despre programul nuclear iranian. "Agenţia va evalua informaţia care i-a fost furnizată, aşa cum procedăm cu orice informaţie nouă pe care o primim", a afirmat Gill Tudor, purtător de cuvânt al AIEA.

La rândul său, Philippe Lalliot, un purtător de cuvânt al Ministerului francez de Externe, a anunţat că această informaţie va fi supusă evaluării " ca toate informaţiile referitoare la programul nuclear iranian".

"Instalaţia este un nou centru destinat activităţilor nucleare. Numele de cod al proiectului este "Ma'adane-e Charq" (Mina din Est") sau "Proiectul Kossar", conform CNRI. Această instalaţie este situată într-o serie de tuneluri sub munţi în apropiere de oraşul Damavand (la nord de Teheran) (...)  Construcţia primei faze a complexului a început în 2006 şi s-a încheiat recent. Prima fază include săparea de tuneluri, patru depozite în zona exterioară, instalaţiile, zona complexului şi construirea drumurilor pentru complex", a adăugat sursa citată. "Este semnificativ că firma Iman Gostaran Mohit supervizează acest proiect şi controlează secţiunile care tratează aspecte nucleare, biologice şi chimice. Directorul general al Iman Gostaran Mohit este Mohsen Fakhrizadeh, personajul-cheie al programului nuclear al regimului iranian", menţionează CNRI. AIEA a cerut în zadar o întâlnire cu Mohsen Fakhrizadeh, un ofiţer de rang superior din cadrul pasdaran. "Construcţia celei de-a doua faze a complexului a fost începută recent (...) Este prevăzută construirea a 30 de tuneluri şi 30 de depozite în această a doua fază (...) Aceste dezvăluiri demonstrează încă o dată că regimul mollahilor nu are nicio intenţie de a opri sau de a suspenda proiectul de fabricare a armei nucleare” se adaugă în documentul amintit.

Actualul lider de la Teheran, Hassan Rohani, care a condus direct negocierile în dosarul nuclear, "a avut un rol-cheie în continuarea acestui program, potrivit CNRI, pentru care "a-l considera un moderat sau a-şi pune în el speranţa de schimbare este o eroare teribilă". Iranul este suspectat, în pofida dezminţirilor sale repetate, că vrea să se doteze cu arma atomică sub acoperirea unui program nuclear civil. Ţara este vizată de o serie de rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-11

TAGURI: Iran, nuclear, instalaţie secretă, instalaţie, secretă
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...