2018-12-11 16:24


Dreapta câștigă alegerile din Polonia: Andrzej Duda, noul președinte al polonezilor

 |  18:27
Dreapta câștigă alegerile din Polonia: Andrzej Duda, noul președinte al polonezilor

Dominația liberală din politica poloneză a luat sfârșit. Andrzej Duda, candidatul dreptei conservatoare, l-a învins pe Bronislaw Komorowski în al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Polonia. Presa de la Varșovia estimează că liberalii vor pierde și alegerile parlamentare din toamnă dacă refuză să înțeleagă motivele pentru care alegătorii le-au întors spatele.

Bronislaw Komorowski, președintele în exercițiu al Poloniei și candidat al formațiunii liberale Platforma Civică (PO), și-a recunoscut înfrângerea în alegerile prezidențiale organizate duminică. Considerat multă vreme un favorit pentru un al doilea mandat de președinte, el a fost învins de conservatorul Andrzej Duda, candidatul partidului de dreapta Lege și Justiție (PiS), relatează Mediafax. „Dragi prieteni, nu am reușit de această dată. Cetățenii unei Polonii libere și democrate au decis astfel. Pentru aceasta îl felicit pe adversarul meu. Îl felicit pentru rezultat și îi doresc un mandat prezidențial bun, pentru că doresc binele Poloniei”, a declarat politicianul polonez în fața unor susținători liberali.

Andrzej Duda i-a mulțumit contracandidatului său pentru că i-a recunoscut victoria și a promis alegătorilor săi că va face tot ce poate pentru ca reprezentantul PiS să obțină și mai multe voturi în viitoarele alegeri prezidențiale. În vârstă de 43 de ani, Duda este de profesie jurist. El a servit drept consilier pe probleme juridice al președintelui Lech Kaczynski, adjunct al ministrului de Justiție, deputat în Parlamentul Poloniei și în Parlamentul European. Andrzej Duda își va prelua atribuțiile pe 6 august. Partidul său, Lege și Justiție, este un partid conservator, cunoscut pentru relațiile sale apropiate cu Biserica Catolică poloneză.

În Polonia, funcția prezidențială are puteri limitate. Președintele polonez este conducătorul forțelor armate, conduce politica externă a țării, poate respinge legi și participă la numirea conducerii băncii centrale.

Avertismente

Mass-media din Polonia consideră că victoria lui Duda ar putea duce la prăbușirea puterii liberale. Gazeta Wyborcza, o publicație de centru stângă, a remarcat că „electoratul tânăr din orașe a abandonat în mod vizibil PO”, liberalii riscând să fie zdrobiți în alegerile parlamentare din toamnă. Jurnaliștii au amintit că victoria lui Lech Kaczynski (fratele geamăn al liderului PiS, Jaroslaw Kaczynski, decedat la Smolensk) în alegerile prezidențiale din 2005 i-a adus pe conservatori la guvernare.

„Polonezii doresc schimbări. Ei au acordat un cartonaș galben Platformei Civice și riscă să-i acorde unul roșu la alegerile legislative”, a afirmat Polska The Times într-un articol în care ridiculizează puterea liberală ca „o formațiune de pisici grase, instalate confortabil pe o canapea”. Și Rzeczpospolita, publicație de orientare conservatoare, a subliniat că înfrângerea PO are la origine autosuficiența unor politicieni care de 8 ani s-au obișnuit să guverneze țara fără să răspundă cu adevărat în fața electoratului, informează Agerpres. „Pentru ei, puterea nu este o datorie, ci un privilegiu. Tocmai au primit o lecție”, a remarcat cotidianul conservator.

Scăderea zlotului

Moneda națională a Poloniei s-a depreciat față de Euro după victoria lui Andrzej Duda, atingând minimul ultimelor luni, informează Mediafax. Un euro valorează pe piața din Varșovia 4,1294, cu 0,5% mai puțin ca înainte de turul al doilea al alegerilor, în vreme ce indicele WIG20 al bursei din Varşovia a coborât cu 1,15%.

Noul președinte al țării și-a anunțat intenția de a crește nivelul veniturilor neimpozabile, a introduce noi taxe pentru bănci și retaileri, precum și de a institui noi facilități fiscale pentru familii. Ministrul de Finanțe, Mateusz Szczurek, apreciază că planul de cheltuieli al președintelui Duda ar necesita investiții de peste 400 de miliarde de zloți (aproximativ 106 miliarde de dolari) în următorii cinci ani.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-25

TAGURI: andrzej, duda, presedinte, bronislaw, komorowski, polonia, pis, po, platforma, civica, lege, justitie, kaczynsky
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...