2019-01-18 12:14


“Efectele Arizona”. Obama şi solidaritatea americană

 |  19:36
“Efectele Arizona”. Obama şi solidaritatea americană

Preşedintele Obama a încercat să ofere lecţia unui prezidenţiabil. El acondus ceremonia condoleanţelor în memoria victimelor atacului din Arizona,făcând apel la americani să inaugureze o nouă eră de civilizaţie în onoarea lor. Obama ascris o mare parte din discurs el însuşi, marţi noapte, la Casa Albă.Încărcat cu nuanţă religioasă, discursul a părutca şi cum preşedintele şi-a însuşit un ton de predicator cu reverberaţii depolitician. Scena din interiorul McKale Memorial Arena a fost un amestecde durere şi de sărbătoare. Preşedintele, confruntatdirect cu o dezbatere politică, aîndemnat oamenii de toate credinţele să nu folosească tragedia pentru aporni o alta. El nu a aruncat vina pe republicani sau democraţi, dar a cerutoamenilor mai multă empatie. A fost unul dintre discursurile cele mai puternice ale luiObama în calitate de preşedinte, valorificând emoţia generată de şoc şi pierderileumane în urma incidentului armat, marjând pe solidaritate şi îndemnândamericanii "să-şi reamintească de toatemodurile în care visele şi speranţele lor sunt legate împreună." "La un moment în care discursul nostru a devenit atâtde puternic polarizat, într-un moment când suntem mult prea dornici de a davina pentru tot ceea ce doare… este important pentru noi să ne asigurăm căvorbim unii cu alţii într-un mod care vindecă, nu într-un mod care răneşte".

Chiar dacă discursul a fost apolitic, au existat ramificaţiipolitice, oferindu-i ocazia să câştige zona neutră în afara partizanatuluipolitic. Într-un discurs ovaţionat, Obama a făcut mai multereferiri la Christina Taylor-Green, fetiţa în vârstă de 9 ani, care a încercatsă o întâlnească pe membra Camerei Reprezentanţilor GabrielleGiffordsatunci când a fost ucisă în atac. "Vreau să mă ridic la înălţimeaaşteptărilor ei. Vreau ca democraţia noastră să fie la fel de bună pe cât şi-oimagina ea. Vreau ca America să fie la fel de bună pe cât şi-o imaginaea", a spus preşedintele american.Declaraţiile lui Obama au intervenit la scurt timp după ce CameraReprezentanţilor, din Washington, a adoptat în unanimitate o rezoluţie princare a condamnat atacul "în cei mai duri termeni posibil". Anterior,activista republicană conservatoare Sarah Palin, fostă candidată lavicepreşedinţie, a condamnat criticile care o vizează după atacul din Arizona.Palin a acuzat presa americană de "defăimare sângeroasă", pentru că alegat tentativa de asasinare a lui Giffords de retorica politicienilor dedreapta.

ÎnCongres, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, John Boehner, le-a cerutaleşilor să renunţe la diferendele partizane după atac. "Ştim că nestrângem aici fără a face distincţie în funcţie de partide. Nevoile acesteiinstituţii s-au ridicat întotdeauna deasupra partidelor", a afirmat el.

Larândul său, fostul preşedinte american Bill Clinton a declarat că este nevoiede schimbarea climatului politic din SUA, după masacrul din Arizona."Nimeni nu intenţionează să facă ceva pentru a încuraja acest gen decomportament, dar retorica politică este prea dură", a spus el.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-02-12
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...