2017-01-19 23:30

EXTERNE


Egiptul, între ciocan şi nicovală. Puterea poporului versus puterea politicului VEZI IMAGINI

 |  18:33
Egiptul, între ciocan şi nicovală. Puterea poporului versus puterea politicului VEZI IMAGINI

Mişcarea de contestare din Egipt afăcut apel ieri la organizarea unui "marş de un milion" de persoane,la o săptămână de la începutul revoltei populare contra regimului aflat laputere de 30 de ani, în încercarea de a-l răsturna de la conducere pe actualullider egiptean. Chiar dacă şeful statului a anunţat un nou guvern - din carefac parte mai mulţi foşti miniştri -, toate semnalele sugerează că numaischimbarea lui Mubarak poate pune capăt protestelor.

Situaţia din Egipt rămâne periculoasă,rezultatul său fiind încă greu de anticipat. Dar chiar dacă durata şi termenii tranziţieisunt necunoscute, este clar că capacitatea lui Mubarak de a servi ca un bastionde stabilitate în regiune a fost fatal compromisă. Destul de curios, înainte de criza actuală, Washingtonul afost avertizat că va fi o tranziţie dificilă după Mubarak, chiar dacăsuccesiunea lui fusese soluţionată în cadrul regimului. "Oricine va fiviitorul preşedinte al Egiptului, el va fi inevitabil mai slab decât Mubarak dinpunct de vedere politic", arată o telegramă de la ambasada SUA din Cairolansată la sfârşitul anului trecut de către WikiLeaks. "Printrepriorităţile esenţiale ale viitorului preşedinte vor fi cimentarea poziţiei saleşi construirea unui sprijin popular. Putem anticipa astfel că noul preşedintepoate emite un ton iniţial antiamerican în retorica sa publică într-un efort dea demonstra naţionalismul ca emaptie cu strada". Potrivit notelor, SUAsunt privite cu ostilitate de egipteni,în primul rând din cauza sprijinului său pentru mult timp al unui regimtiranic. De asemena, o telegramăavertiza că orice nou preşedinte ar trebui să-şi afirme sprijinul pentrureconcilierea cu Frăţia Musulmană.

Israelul şiAutoritatea Palestiniană, în gardă faţăde criza egipteană

Este foarte puţin probabil ca oriceguvern nou egiptean să ducă un război făţiş cu Israelul, dar o administraţie maipuţin flexibilă decât cea a lui Mubarak, va complica viitoarele negocieri dinregiune. Israelul a transmis un mesaj confidenţial Statelor Uniteşi unor ţări europene, cerându-le să susţină stabilitatea regimului egiptean allui Hosni Mubarak, potrivit cotidianului israelian Haaretz. În acest mesaj,oficialii israelieni subliniază că este "în interesul Occidentului"şi al "întregului Orient Mijlociu să se menţină stabilitatea regimului dinEgipt". "Trebuie, în consecinţă, frânate criticile adresate în modpublic preşedintelui Hosni Mubarak", a subliniat nota. Haaretz, citândoficiali israelieni, a dezvăluit şi că Ministerul Afacerilor Externe a emisdirective destinate unui număr de aproximativ zece "ambasade-cheie",în Statele Unite, Canada, China, Rusia şi mai multe ţări europene. Presa dinIsrael a apreciat că această iniţiativă constituie o critică la adresa StatelorUnite şi a ţărilor europene, care nu mai susţin regimul preşedintelui Mubarak.

Dacă Israelul este alarmat, este şi Autoritatea Palestiniană a preşedintelui Mahmoud Abbas, care sâmbătă l-asunat pe Mubarak pentru a-şi exprima solidaritatea. Mubarak a fost o sursăimportantă de acoperire politică pentru Abbas în relaţiile sale cu Israelul şiSUA şi a păstrat presiunea asupra Hamas în Gaza. Şi liderul palestinian, careprezidează o administrare mai puţin decât democratică, nu poate fi încântat deexemplul egiptenilor, al “puterii poporului”.

Posibilul înlocuitor a lui Mubarak

Omul cel mai probabil să-l înlocuiască pe Mubarak, încazul în care procesul politic este deschis, pare a fi dr. Mohamed ElBaradei,laureat al Premiului Nobel pentru Pace şi fost inspector nuclear care a fostaprobat ca un candidat la preşedinţie de către partidele mai mici , dar şi deFrăţia musulmană, cel mai mare partid de opoziţie. Dar ca înorice perioadă de haos, apar şi disensiuni. Ieri au apărut semnale ale unor neînţelegeri în cadrulopoziţiei, Fraţii musulmani părând să-şi retragă susţinerea faţă de MohamedElBaradei ca negociator cu Mubarak. ElBaradei este undemocrat şi un moderat, dar el nu împărtăşeşte opiniile Washingtonului cuprivire la partidele islamiste şi a pus la îndoială public strategiaadministraţiei Obama privind programul nuclear al Iranului.Credibilitatea sa politică în Orientul Mijlociu vine din perioada când a pus laîndoială acuzaţiile privind existenţa armelor de distrugere în masă, folositepentru a justifica intervenţia americană în Irak în 2003. Analiştii apreciazăcă unii egipteni îl plac pentru că este civil, în contextul în care Egiptul a fost condus de militari de laînlăturarea monarhiei în urmă cu peste 50 de ani şi pentru că nu este afectat de acuzaţii decorupţie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-09-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image

Ultimele stiri