2018-11-16 05:26


ElBaradei cere reconciliere naţională. Laureat al Premiului Nobel, candidat pentru funcţia de premier la Cairo

 |  19:12
ElBaradei cere reconciliere naţională. Laureat al Premiului Nobel, candidat pentru funcţia de premier la Cairo

Mohamed ElBaradei, fost director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), a fost desemnat sâmbătă candidat pentru funcţia de prim-ministru al Egiptului. AIEA şi ElBaradei au fost distinşi cu Premiul Nobel pentru Pace, în 2005. Acesta a avertizat că singura sa „linie roşie” este respectul faţă de „toleranţă şi democraţie”, motiv pentru care a cerut ca mişcarea Fraţii Musulmani să participe la democratizarea Egiptului.

În plus, fiindcă situaţia rămâne extrem de tensionată la Cairo, unde violenţele au înregistrat peste 37 de morţi în ultimele zile, Casa Albă a cerut dialog între tabere şi reinstaurarea stabilităţii. La rândul său, Moscova le-a cerut forţelor politice de la Cairo să dea dovadă de „reţinere” şi să rămână în cadrul „democratic”, preşedintele Putin avertizând că Egiptul  „se îndreaptă spre aceeaşi cale” ca şi Siria.

Democraţie cu toate forţele politice

Mişcarea Tamarrod, care a declanşat protestele anti-Morsi, a precizat că Mohamed ElBaradei a fost ales premier al Egiptului, după ce sâmbătă era anunţat jurământul pentru învestirea în această funcţie. Totuşi preşedinţia de la Cairo a dezminţit anunţul, explicând că laureatul Premiului Nobel este doar candidat la această funcţie. Fostul şef al AIEA a revenit în Egipt, în 2010, pentru a se opune regimului Mubarak, susţinând activ revolta împotriva acestuia în ianuarie-februarie 2011. În 2012, el a renunţat la cursa prezidenţială egipteană, acuzând puterea militară de tranziţie, condusă în perioada respectivă de mareşalul Hussein Tantawi, că perpetuează sistemul represiv de altădată. În vârstă de 71 de ani, ElBaradei a fost mandatat de principala coaliţie a opoziţiei, Frontul Salvării Naţionale (FSN), şi de grupurile de tineret care au condus manifestaţiile anti-Morsi, să negocieze cu forţele armate, fiind prezent atunci când comandantul acestora din urmă, generalul Abdel Fattah al-Sisi, a anunţat miercuri preluarea puterii de către armată.

Morsi, judecat

„El este o personalitate internaţională, popular în rândul tinerilor, şi crede într-o democraţie care să includă toate forţele politice. Este, de asemenea, popular în rândul unora dintre grupurile islamiste”, a precizat o sursă militară. În plus, candidatul la funcţia de premier este văzut ca o personalitate agreată şi de guvernele occidentale, care au evitat cu orice preţ să numească înlăturarea lui Morsi şi a Fraţilor Musulmani o lovitură de stat militară. ElBaradei a avertizat că fostul preşedinte egiptean Mohamed Morsi trebuie să fie tratat „cu demnitate” şi să fie judecat de un tribunal numai dacă există o „cauză justificată”: acestea sunt „cerinţele prealabile pentru reconcilierea naţională”.

SUA nu se amestecă

„Statele Unite nu sunt aliniate şi nici nu susţin în mod deosebit vreun partid politic sau grupare egipteană. (...) Statele Unite resping categoric falsele afirmaţii propagate în Egipt de unele persoane, potrivit cărora acţionăm alături de partide politice sau anumite mişcări pentru a dicta tranziţia în Egipt”, a precizat preşedintele Obama, potrivit unui comunicat dat publicităţii sâmbătă de Casa Albă. „Lansăm un apel tuturor egiptenilor să se reunească într-un proces cuprinzător care să permită participarea tuturor grupărilor şi partidelor politice”, se mai arată în documentul amintit. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-07
Citeste si:
Violenţele stau să erupă în Egipt. Protestatarii pro şi anti-Morsi se pregătesc să ocupe străzile
Egiptul, sub cravaşă militară. Judecătorul Adly Mansour a preluat interimatul la Cairo
Egipt: Mandate de arestare pentru liderii Fraţilor Musulmani
Împuşcături pe străzile din Cairo. Fraţii Musulmani denunţă "lovitura de stat" orchestrată de armata egipteană

TAGURI: Egipt, ElBaradei, premier, reconciliere
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...