2019-01-22 06:27


Emoţii pentru siguranţa Papei Francisc la vizita în Brazilia

 |  20:08
Emoţii pentru siguranţa Papei Francisc la vizita în Brazilia

O bombă găsită în toaleta din parcarea Catedralei Sf. Maria din Aparecida, din statul brazilian Sao Paulo, sanctuarul în care Papa Francisc trebuie să conducă miercuri o slujbă religioasă, a fost dezamorsată luni de către forţele de securitate.

După întâlnirea Papei Francisc, sosit în Brazilia în prima sa călătorie în străinătate de la preluarea pontificatului pentru a prezida Zilele Mondiale ale Tineretului, a avut-o luni seară cu preşedinta Dilma Rousseff, poliţia a dispersat cu gaze lacrimogene sute de manifestanţi care fugeau în toate direcţiile în apropierea Palatului Guvernului. Aceştia au protestat faţă de cele 40 de milioane de euro cheltuiţi pentru vizita Papei.

Explozibil fără nici un risc

Brigada 2 de infanterie uşoară, într-o notă scrisă luni, a anunţat că bomba a fost distrusă. Dispozitivul era „de capacitate mică, aproape nesemnificativă“, fiind descoperit într-una din toaletele situate într-un loc unde nici Papa şi nici credincioşii nu ar fi avut acces, a explicat un purtător de cuvânt al poliţiei militare. Descoperirea a fost făcută duminică, în timpul unui exerciţiu de antrenament al forţelor de securitate, înaintea vizitei Papei, scrie Agerpres. Armata a menţionat că Grupul de acţiune tactică (GATE) al poliţiei militare din statul Sao Paulo a „procedat la distrugerea unui dispozitiv fără nici un risc pentru persoane sau patrimoniu“.  În total circa 5.000 de militari şi poliţişti au fost mobilizaţi pentru a asigura securitatea Papei şi a credincioşilor care se vor deplasa la sanctuarul naţional Fecioara Maria din Aparecida.

Protest pentru banii contribuabililor

 

Manifestaţia din apropiere de Palatul Guanabara a determinat serviciile de securitate să schimbe in extremis programul Papei, nevoit să urce în elicopter pentru a se deplasa din centrul oraşului până la palat. „Am văzut un manifestant căzut la pământ. Poliţiştii l-au prins şi l-au bătut“, a detaliat un fotoreporter AFP, citat de Mediafax, care a fost ulterior spitalizat după ce a fost agresat de poliţia braziliană. Localurile şi magazinele din zonă s-au închis rapid în timp ce la faţa locului a fost trimis un important dispozitiv al poliţiei. Protestele din apropierea Palatului Guanabara au fost un răspuns la apelul grupului Anonymous din Rio, care a criticat investiţia uriaşă din banii contribuabililor brazilieni făcută pentru venirea Suveranului Pontif. Protestatarii au fost dispersaţi după ce un cocteil Molotov a fost lansat în direcţia forţelor de ordine, a declarat un poliţist. Cel puţin cinci protestatari au fost reţinuţi, scrie Agerpres. Când au început confruntările violente Papa Francisc plecase deja spre centrul de studiu de la Sumare unde este cazat pe perioada vizitei sale. Maşina acestuia fusese blocată de mai multe ori de credincioşi entuziaşti, însă Papa a rămas imperturbabil şi surâzător, bucurându-se de contactul cu mulţimea.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-23

TAGURI: Papa, Francisc, bomba, Aparecida, dezamorsat, Brazilia, protest, Sao, Paulo, vizita
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...